Kanta-Häme Hämeenlinna

Veneilijät tuskailevat Virvelinrannan bensapumpulla – Pumppu on tyhjä ja lähin Valkeakoskella saakka

Bensa on loppunut Virvelinrannan pumpulta usein tänä kesänä.
Auto kurvaa täyttämään tankkauspisteen perjantaisin ja maanantaisin. Kuva: Esko Tuovinen
Auto kurvaa täyttämään tankkauspisteen perjantaisin ja maanantaisin. Kuva: Esko Tuovinen

Veneiden tankkauspiste Virvelinrannassa joutui viikonvaihteessa laittamaan lapun bensapumpulle. Bensa loppui lähiseudun ainoalta tankkauspisteeltä. Helteisen veneilyviikonlopun vietto saattoi jäädä väliin, sillä bensaa olisi joutunut hakemaan Valkeakoskelta saakka.

Yrittäjä Minna Mäkinen Virvelinrannasta pahoittelee koko kesän ajan toistunutta ongelmaa. Syy ei ole yrittäjässä vaan tavassa, jolla tilaukset on tehtävä Teboililta.

Yrittäjä pyörittää Teboilin omistamaa tankkauspistettä, johon voi kerralla tankata vain 4 500 litraa bensaa.

– Teboil toimittaa polttoainetta kahdesti viikossa. Tilaukset täytyy tehdä ennakkoon eikä menekkihuippuihin voi varautua. Kun tankki täytetään maanantaina, määrä ei sesonkina riitä vaan tankki voi tyhjentyä ennen kuin seuraava kuorma perjantaina tulee, Minna Mäkinen selittää.

 

Bensan menekki on kasvanut tänä kesänä, kun tankkaamassa käyvistä veneistä yhä isompi osa on suuria huviveneitä. Ne tankkaavat kerralla 300–400 litraa, joten muutama vene tyhjentää säiliön.

– Viime perjantaina yritin saada Teboililta pikatilauksena uuden kuorman, mutta Teboil ei pystynyt sitä toimittamaan, koska autoja ei ollut käytössä. Näissä tilanteissa yrittäjän keinot ovat vähissä.

Yrittäjä ei ole lähtenyt säännöstelemään tankattavan bensan määrää. Dieseliä menee vähän eikä se ole loppunut kuin kerran tänä kesänä.

– Se oli inhimillinen virhe. Emme huomanneet tilata lisäystä ajoissa.

 

Yrittäjä aikoo syksyllä sesongin päätyttyä käynnistää neuvottelut Hämeenlinnan kaupungin kanssa yhteistyöstä Virvelinrannan kehittämiseksi.

Hämeenlinnan kaupunki kertoi keväällä selvittävänsä, voiko Laivarantaan septitankin läheisyyteen avata veneilijöille tankkauspisteen. Toiminta edellyttää ympäristölupaa, jollainen on jo Virvelinrannassa.

Veneilijät odottavat nykyongelmiin korjausta ja ihmettelevät, miksei Virvelinrannassa ole korttiautomaattia. Toistaiseksi Teboil ei ole asentanut automaattia, vaan tankkaaminen on maksettava ravintolaan sen aukioloaikoina.

 

Hämeenlinnan  jälkeen seuraava tankkauspaikka on Valkeakoskella asti.
Hämeenlinnan jälkeen seuraava tankkauspaikka on Valkeakoskella asti.

 

Bensanmyynti veneilijöille on saanut liikkeelle myös yrittäjä Hannu Pirttilän, joka hoitaa viittä Teboilin jakelupistettä Hämeenlinnassa. Pirttilä kertoo neuvotelleensa jo alustavasti kaupungin kanssa tankkauspisteestä.

– Laivaranta on ahdas, joten katselemme vaihtoehtoista paikkaa. Jos sellainen löytyy, joudumme asioimaan kaupungin kanssa. Etenemme rauhalliseen tahtiin, sillä kyseessä on iso investointi, joka vaatii tarkat kannattavuuslaskelmat, Hannu Pirttilä toteaa.

Nopeaa apua tyhjän tankin kanssa tuskasteleville ei siis ole tiedossa ainakaan tänä kesänä. HäSa