Kanta-Häme

Veneilyyn hieman helpotusta

Ahilammen venerantaan on tuotu septitankkien tyhjennyspiste. Vesillä liikkujat voivat tyhjentää uuteen tankkiin veneidensä vessat.

Tyhjennystankin rakensivat jo viime syksynä Janakkalan Venekerho ry:n puheenjohtaja Hannu Salonen ja katsastuspäällikkö Martti Hautakangas. Tankin tilavuus on 4 600 litraa, ja rakennustöihin käytettiin liki kuukausi.

Avustusta rakennuskustannuksiin venekerho sai Vanajavesikeskukselta.

– Tämä on juuri sellaista omaehtoista vesistönsuojelua, jota haluamme kannustaa. Venekerho osoitti esimerkillistä aktiivisuutta ja ympäristötietoisuutta. Näistä syistä tuimme mielellämme hanketta, sanoo Vanajavesikeskuksen ympäristökoordinaattori Heidi Kontio.

Veneilijät ovat kärsineet tyhjennyspaikkojen vähäisyydestä jo vuosia. Lähimmät tyhjennyspaikat sijaitsevat Virvelinrannassa ja Valkeakoskella. Virvelinrannassa vesi on kuitenkin niin matalalla, ettei sinne suurilla veneillä pääse ollenkaan.

Janakkalan venekerhon sihteeri ja taloudenhoitaja Helena Hollmingin mukaan ongelma on se, ettei välittäviä ihmisiä ole tarpeeksi. Kaikille näyttää olevan epäselvää, kenen vastuulla tyhjennyspisteiden perustaminen on. Kenelläkään ei myöskään tunnu olevan resursseja uusien pisteiden rakentamiseen. Venekerholaiset kaipaavat ongelmaan kunnollista ratkaisua.

– Janakkalan kuntakeskus lupaili tyhjennyspistettä aikaisemmin. Kun mitään ei kuulunut, päätimme ryhtyä itse hommiin. Veneilijöitä alueella kuitenkin riittää. Varsinaista rakennuslupaa ei tarvittu, koska tankki kelluu vedessä. Ylläpitokustannuksia syntyy jonkin verran, mutta se on pientä verrattuna siihen hyötyyn, jonka veneilijät tästä saavat, Hollming sanoo.

Vuonna 2005 astui voimaan kielto, jonka mukaan käsittelemätöntä käymäläjätettä ei saa päästää Suomen aluevesiin. Septitankkien lisäksi sallittuja ovat kuiva- tai kemialliset käymälät. Tyhjennyspisteiden sijoituspaikoista tai ylläpidosta ei kuitenkaan ole olemassa sääntöä. Tyhjennyspaikat ovat usein kuntien, yrittäjien tai yhdistysten ylläpitämiä.

Toisinaan ihmiset tyhjentävät veneiden vessasäiliöt satamissa oleviin bajamajoihin. Kontion mukaan liian moni tyhjentää veneen wc-säiliön edelleen järveen. Välimatkat tyhjennyspaikalta seuraavalle ovat liian pitkiä.

– Ahilammen tyhjennyspiste tullaan jatkossa tyhjentämään vähintään kerran vuodessa aina syksyisin. Tyhjennys maksaa venekerholle noin 200 euroa. Satamassa vieraileville veneilijöille käyttö on kuitenkin ilmaista, kertoo Hollming.

Vanajavedellä liikkuvat veneilijät ovat vuosittain tyytymättömiä siihen, kuinka vähän septitankkien tyhjennyspaikkoja on. Kehittämiskeskus oy teetti vuosi sitten kyselyn, jossa selvitettiin vapaa-ajan veneilyn tilaa Hämeenlinnassa ja Hattulassa. Kyselyn mukaan septitankkien lisäksi veneilijät haluaisivat satamiin enemmän peseytymispaikkoja ja tankkauspisteitä. HÄSA

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic