fbpx
Kanta-Häme

Venevarkaille kelpaa kaikki

Kanta-Hämeessä on varastettu kuluvan vuoden alkupuoliskolla puolet vähemmän veneitä kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Maakunnassa sattui vuoden 2015 tammi–kesäkuussa 24 venevarkautta, mutta tänä vuonna vain 12. Hämeen poliisilaitoksen rikoskomisario Kari Suominen kertoo, että venevarkauksien määrä vaihtelee vuosittain paljon.

– Jos ulkomaisia rikollisliigoja liikkuu alueella, se näkyy heti varkaustilastoissa. Tänä vuonna liigoja ei ole ollut maakunnassa liikkeellä.

Venevarkauksiksi lasketaan veneiden sekä esimerkiksi perämoottorien ja niiden osien varkaudet.

Veneitä varastetaan ympäri vuoden. Koska veneitä kuitenkin on liikkeellä eniten keväisin ja kesäisin, niitä ymmärrettävästi myös varastetaan tuolloin eniten.

Noin puolet Kanta-Hämeen venevarkauksista on viime ja tänä vuonna sattunut Hämeenlinnassa. Viime vuonna toiseksi eniten varkauksia sattui Janakkalassa, mutta tänä vuonna Janakkalasta ei ole viety veneitä.

Suominen huomauttaa, että venevarkauksia sattuu siellä, missä on helposti veneitä saatavilla. Esimerkiksi videovalvotuille laitureille rikolliset eivät ensimmäisenä lähde varkaisiin.

Myös vesistöjen määrä vaikuttaa. Vähävesistöisellä Riihimäellä ei ole varastettu veneitä tänä ja viime vuonna.

Suomisen mukaan ammattimaiset varkaat saattavat tehdä niin kutsuttuja tilauskeikkoja. Tällöin varastettavalle veneelle on ostajakin katsottuna jo ennen, kuin varkautta on edes tehty.

Parhaimmillaan ratsiassa on saattanut jäädä kiinni rekka-auto täynnä varastettuja veneitä. Läheskään kaikkia varastettuja veneitä ei kuitenkaan löydetä.

Esimerkiksi perämoottorin vaihteistoja varastetaan, koska ne on helppo myydä eteenpäin tai käyttää omaan veneeseen.

Soutuveneiden löytämistä vaikeuttaa se, että niistä on harvoin tunnistetietoja.

Yksi tyyppiesimerkki soutuvenevarkaudesta on, että humalainen nappaa veneen, soutaa vastarannalle ja hylkää veneen sinne.

Suominen kehottaa soutuveneidenkin omistajia merkitsemään veneensä tunnistetiedot muistiin ja kuvaamaan veneensä.

– Toisaalta ainoa varma tapa säästyä venevarkaudelta on olla omistamatta venettä.

Menot