fbpx
Kanta-Häme

Venny oli mieletön mimmi!

Niille, jotka kaipaavat “oikeaa taidetta”, on tarjolla pieniä makupaloja Visavuoren museossa Sääksmäellä. Kari-paviljongin alakertaan on koottu näyttely Suomen kultakauden taiteilijoihin lukeutuvan Venny Soldan-Brofeldtin (1893–1945) maalauksista ja piirustuksista.

Esillä on viitisenkymmentä työtä. Suuri osa on yksityiskokoelmista sekä Järvenpään taidemuseosta, eikä niitä ole nähty usein näyttelyissä.

– Toivomuksena oli nimenomaan keskittyä suvulla oleviin töihin, kertoo näyttelyn kokoamisessa avustanut Ylva Rewell. Venny Soldan oli hänen äitinsä isoäiti.

Museonjohtaja Pälvi Myllylä kertoo haaveilleensa Venny Soldan-Brofeldtin näyttelystä jo kymmenkunta vuotta. Näyttely on Visavuorelle tärkeä monesta syystä.

Visavuoren isäntä, kuvanveistäjä Emil Wikström oli saman ajan taiteilija ja kuului samaan nuorsuomalaisten taiteilijoiden piiriin kuin Soldan-Brofeldt ja tämän puoliso, kirjailija Juhani Aho. Lisäksi taiteilijoiden lapsenlapset Nina Aho ja Martti Rewell olivat keskenään naimisissa.

Onnea, …hywä weli!

Näyttelyn rakentaminen ei tuonut kovin paljon uutta taiteilijaperheiden yhteyksistä.

– Väistämättä he tunsivat toisensa ja osallistuivat samoihin näyttelyihinkin. Kovin läheistä kanssakäyminen ei kuitenkaan ollut, Pälvi Myllylä sanoo.

Visavuoren museon arkistosta löytyi sentään postikortti, joka todistaa jonkinlaisesta kontaktista. Venny Soldan-Brofeldtin puoliso Juhani Aho oli lähettänyt Emil Wikströmille onnittelut tämän 50-vuotispäivänä 1914:

“Hyvä veli! Toivon, että saat vielä monet paadet puhumaan, moneen savimöhkäleeseen puhalletuksi elämän henkesi. Ystäväsi Juhani Aho”.

Omaperäinen …boheemi

Venny Soldan-Brofeldt oli tunnettu muun muassa lapsia ja rannikkoa kuvaavista teoksistaan sekä kansankuvauksistaan.

Omaperäinen Venny oli monipuolinen tuotannossaan. Hän oli ensimmäisiä naistaiteilijoita, joka ei suostunut luopumaan omasta urastaan mennessään naimisiin. Silti äitiys oli Vennylle tärkeää, ja hän teki ehkä merkittävimmän elämäntyönsä lastenkirjojen ja -lehtien kuvittajana.

Pälvi Myllylä korostaa, että Venny Soldan-Brofeldt oli monipuolisuudessaan renessanssi-ihminen ja lisäksi aikamoinen boheemi. Hän käytti housuja, poltti piippua ja teki asiat juuri niin kuin itse uskoi oikeaksi.

– Hän innostui uusista asioista ja ryhtyi vielä vanhoilla päivillään suunnittelemaan huonekaluja ja opettelemaan valokuvausta, Myllylä kertoo.

Hän sanookin ihastuvansa rohkeaan naistaitelijaan sitä enemmän, mitä enemmän tutustuu tämän tuotantoon ja lukee tämän taustasta.

– Ihan mieletön mimmi, Myllylä sanoo. (HäSa)

Näyttely “Vennyn kesä” Visavuoren museon Kari-paviljongissa Sääksmäellä 2.9. saakka.

 

 

 

 

Menot