Kanta-Häme

Verikokeen tulokset saa ilman lääkäriä

Tavallisesti lääkäri antaa potilaalle lähetteen laboratoriokokeisiin sekä vastaanottaa ja tulkitsee tulokset.

Yksityisillä terveysasemilla verikokeeseen pääsee ilman lääkärin lähetettä. Mehiläinen ja Linnan Klinikka korostavat kuitenkin, että verikokeen tuloksista kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.

Pitää tietää mitä pitoisuuksista etsii

Mennessään verikokeisiin ilman lähetettä potilaan pitää itse tietää, mitä tuloksista etsii.

Hotakainen sanoo, että valtaosa ilman lähetettä tulevista ovatkin pitkäaikaissairaita, esimerkiksi diabeetikoita, jotka haluavat seurata pitkäaikaisverensokeriaan.

Yksityiset terveysasemat myyvät myös esimerkiksi kilpirauhas-, anemia-  ja sukupuolitautitestipaketteja tai D-vitamiinimäärityksiä, joissa veri- tai virtsanäytteestä seulotaan keskeiset ongelmat. Näissäkin tutkimuksissa jatkohoitoon hakeutuminen ja lääkityksen hakeminen jäävät potilaan vastuulle.

Perusverenkuva maksaa noin 30 euroa ja täydellinen verenkuva 60–70 euroa. Ilman lähetettä tehtävistä kokeista ei saa Kela-korvausta.

Perusverenkuva antaa yleiskuvan puna- ja valkosoluista, hemoglobiinista ja trombosyyteistä eli verihiutaleista. Sen avulla voidaan saada viitettä monista ongelmista, kuten anemiaa ja vitamiinien puutteesta, jotka vaativat usein lisätutkimuksia.

Täydellistä verenkuvaa otetaan Mehiläisen laboratoriosektorin johtajan Kristiina Hotakaisen mukaan hyvin harvoin ilman lääkärin määräystä.

Jatkohoito jää potilaan vastuulle

Hotakaisen arvion mukaan ilman lähetettä tehtävien verikokeiden osuus kaikista verikokeista on korkeintaan pari prosenttia. Määrä on pysynyt pienenä, vaikka Mehiläisessä palvelu on ollut käytössä jo kymmenen vuotta.

Hotakaisen mielestä tämä on hyvä, sillä koetulokset vaativat usein ammattilaisen arviointia sekä potilaan terveyden tilan kokonaisarviointia.

– Ilman lähetettä tulevien asiakkaiden on siis syytä muistaa, että lääkäri ei näe eikä arvioi tulosta ilman erillistä yhteydenottoa, Hotakainen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic