Kanta-Häme

Veripalvelu vähentää jopa 70 työntekijää

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu joutuu vähentämään jopa 70 työntekijää. Veripalvelu aloittaa yt-neuvottelut järjestelläkseen toimintaansa uudelleen. Syynä on verivalmisteiden tarpeen väheneminen sairaaloissa.

Neuvottelujen piirissä ovat kaikki Veripalvelun yli 600 työntekijää.

Hämeenlinnan veripalvelu toimii Palokunnankadulla. Toimipisteessä on kuusi työntekijää. Liikkuva verenluovutus järjestää lisäksi verenluovutustilaisuuksia ympäri Kanta-Hämettä.

Veripalvelulla on toimintaa yhteensä 17 paikkakunnalla. Helsingissä toimii Veripalvelukeskus, jossa tuotetaan verivalmisteet ja esimerkiksi sairaaloiden tarvitsemat laboratoriopalvelut.

Takana jo kaksi tappiollista vuotta

Veripalvelun tuloksesta vuodelle 2013 ennustetaan tappiollista noin miljoonan euron verran. Tappiota on takana jo 2,3 miljoonaa euroa vuodelta 2011 ja 0,8 miljoonaa euroa vuodelta 2012.

Veripalvelun rahoitus tulee sairaaloille toimitetuista valmisteista ja palveluista saatavista korvauksista. Toiminnalla ei tavoitella voittoa, mutta Veripalvelu muistuttaa, ettei sen toiminta voi myöskään olla pitkään tappiollista.

Verta kerätään sairaaloiden tarpeen mukaan. 1990-luvun puolivälissä verta kerättiin vuosittain yli 350 000 yksikköä. 2010-luvulla tarve oli tasaantunut 250 000 yksikön määrään. Veripalvelu arvioi, että veren tarve vähenee edelleen.

Kirurgian kehittyminen on vähentänyt veren tarvetta leikkauksissa. Veripalvelu on myös yhteistyössä sairaaloiden kanssa pyrkinyt tasaamaan ja yhdenmukaistamaan verivalmisteiden käyttöä verensiirroissa.

Verenluovutuksia kuitenkin tarvitaan, sillä verta ei voi tehdä keinotekoisesti. Verta tarvitaan leikkauksissa, onnettomuusuhrien auttamisessa sekä syöpäsairaiden ja keskoslasten hoidossa.

Veripalvelu muistuttaa, että Suomessa tarvitaan edelleen jokaisena arkipäivänä noin 900 verenluovutusta. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic