Kanta-Häme

Veripalvelun luottoluovuttaja

Kaikki alkoi vuonna 1970 armeijassa Hattulassa Parolannummella. Silloin tammelalainen Väinö Pellikka luovutti ensimmäisen kerran verta.

– En ole varma, saiko siitä iltalomaa. Se ei ollut syynä, halusin vain alkaa luovuttamaan verta, Pellikka muistelee.

Nyt on täynnä 200 luovutuskertaa. Kun mies saa luovuttaa verta kuusi kertaa vuodessa, tähän määrään tarvitaan säännölliselläkin luovuttamisella lähes 35 vuotta. Ihan joka toinen kuukausi Pellikka siis ei ole päässyt luovutushommiin.

– Ihan alkuaikoina tuli pidempiäkin pausseja. Viime vuoden tammikuussa kävin jalkaleikkauksessa, ja lääkityksen takia tuli useamman kuukauden tauko, Pellikka kertoo.

Nyt mies lupaa, että käy luovuttamassa aina kun laki sallii, jos vain pysyy terveenä. Seuraava etappi, näillä näkymin päätepysäkki, on jo katsottuna.

– Tällä hetkellä verta saa luovuttaa 71-vuotiaaksi asti. Laskin, että siihen mennessä ehtisin luovuttaa 242 kertaa.

90 litraa verta

Pellikka kävi luovuttamassa verta ahkerasti Forssan veripalvelussa. Kun se suljettiin 12 vuotta sitten, monen seutukuntalaisen luovutuskerrat vähenivät. Pellikan ei.

– Kävin luovuttamassa Hämeenlinnan veripalvelussa ja houkuttelin pari kaveriakin mukaan. Sata kilometriä tuli ajamista yhden pussin takia. Kilometrikorvauksia ei makseta, mutta ei tätä rahan takia tehdäkään. Hyvä mieli on olennaisin syy, Pellikka sanoo.

Hämeenlinnan veripalvelunkaan parin vuoden takainen sulkeminen ei Pellikkaa lannistanut. Nyt hän käy luovuttamassa verta kiertävissä luovutuspisteissä Forssassa, Somerolla ja Lopella.

Yhdellä luovutuskerralla otetaan talteen 4,6 desilitraa verta. Pellikka laskee luovuttaneensa elämänsä aikana noin 90 litraa verta.

– Kun sain 150 kertaa täyteen, sairaanhoitaja sanoi, että autettujen määrä on noin kolminkertainen luovutuskertoihin nähden. Olen ehkä pystynyt antamaan pienen avun 600:lle veren tarvitsijalle. (HäSa)