Kanta-Häme

Verkatehdas säästää sähkössä

Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas on onnistunut leikkaamaan energiankulutustaan merkittävästi. Viime vuonna se säästi sähkö-, ilmanvaihto- ja lämmityskuluissa 18 000 ja tänä vuonna arviolta 65 000 euroa.

Vähentyneen energiankulutuksen taustalla vaikuttaa Verkatehtaan ja Skapat Energian kesäkuussa 2012 allekirjoittama yhteistyösopimus. Sen mukaan Verkatehdas tulee järkeistämään energian käyttöään siten, että vuoden 2015 loppuun mennessä säästöä on kertynyt yhteensä 200 000 euroa.

– Tämän hetken vauhdilla näyttää siltä, että tavoite on saavutettavissa, kertoo Verkatehtaan johtaja Jouko Astor.

Kulutusta seurataan etänä

Ensimmäiseksi Skapat neuvotteli uusiksi Verkatehtaan ostoenergian kiinteät maksut, mikä näkyy suoraan lämmitys- ja sähkölaskuissa.

Eniten säästöjä on tähän mennessä tullut alueen rakennusten lämmityksessä ja ilmanvaihdossa, jotka on optimoitu etähallintapalvelun avulla.

– Energia-alan eksperttimme seuraavan Verkatehtaan energiankäytön optimaalista tasoa deskistä ja ovat tiiviissä yhteydessä alueen omaan kiinteistönhuoltoon. Välillä kyseenalaistamme vaikkapa sen, tarvitseeko valojen todella olla päällä aamukolmelta yöllä, kertoo johtaja Juhani Vättö Skapat Energiasta.

Hän sanoo törmäävänsä julkisissa rakennuksissa usein esimerkiksi yhtäaikaiseen lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen.

– Hurjimmissa tapauksissa jäähdytysverho osuu suoraan patterin termostattiin, joka alkaa lämmittää entistä enemmän. Kyseessä on oravanpyörä, jota pitäisi välttää, Vättö kertoo.

Viat löytyvät nopeammin

Astor muistuttaa, ettei iltamyöhään ja seitsemänä päivänä viikossa toimivan kulttuurikiinteistön hallinta ole mikään läpihuutojuttu.

– Meillä täytyy olla täysi valmius häiriöiden varalta yhtä hyvin puoli yhdeltätoista lauantai-iltana kuin vaikkapa puoli seitsemältä sunnuntaiaamuna.

Hänen mukaansa etähallinta on helpottanut esimerkiksi ilmanvaihdon kokonaisuuden hallintaa.

– Nyt me nähdään helposti ne vehkeet, nurkat ja venttiilit, jotka eivät toimi ja pystymme korjaamaan viat nopeammin.

Astor katsoo, että energiankulutuksen optimointi ja siihen panostaminen näkyy myös rakennusmassan arvossa.

– Tänä päivänä puhutaan paljon korjausvelasta. Me pidämme kiinteistön kunnossa niin, ettei sellaista pääse muodostumaan. Kunnostamme paikkoja vuosittain, Astor sanoo.

Teatterin sähkölasku pieneni

Pienemmästä energiankulutuksesta hyötyvät myös alueen vuokralaiset.

– Yhtiöllä ei ole koko ajan paineita nostaa vuoksia, kun kiinteistökustannusten nousua voidaan hillitä säästöillä, Vättö arvioi.

Verkatehtaan sähkölasku pieneni viime vuonna ensimmäisen kerran yhtiön historiassa.

– Esimerkiksi teatterin sähkölasku oli 7000 euroa edellisvuotta pienempi, mikä on jo merkittävä tulos, Astor sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, etteivät syntyneet säästöt kulutuksessa välttämättä aina näy sähkö- ja lämpölaskuissa.

– Järkevästä energiankäytöstä huolimatta välillä näyttää siltä, että hyvä kun entisessä hinnassa pysytään. Mutta mikäli näitä toimenpiteitä ei olisi tehty, kulut olisivat suurentuneet selvästi. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020