fbpx
Kanta-Häme

Verkatehtaalla esiintyvä viulisti Lorenza Borrani ei halua rajoittaa tekemistään – Ammatillinen kriisi kirkasti tavoitteet

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri tuo Verkatehtaalle maailmanluokan viulistin.
Lorenza Borrani pitää tärkeänä, ettei hänen viulistina ja muusikkona tarvitse rajoittaa itseään yhteen rooliin.

– Minua on varoitettu etukäteen, että Suomessa on tähän aikaan vuodesta kylmää ja pimeää. Mutta ihmiset ovat kuulemma mukavia, sanoo italialainen viulisti Lorenza Borrani.

Borrani esiintyy torstaina 15. marraskuuta Verkatehtaalla Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konserttimestarina. Konsertti on hänen ensiesiintymisensä Suomessa.

– Olen käynyt Ruotsissa ja Norjassa. Pohjoinen kiehtoo minua, joten olen hyvin iloinen, että pääsen nyt Suomeen.

Suomeen hän saapuu esiintymään Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin pyynnöstä. Hän ei tiedä, miksi kamariorkesteri halusi juuri hänet, mutta epäilee, että kapellimestari Sakari Oramo on suositellut häntä.

– Olen työskennellyt mestari Oramon kanssa Euroopan kamariorkesterissa joitain vuosia sitten. Hänen kanssaan oli todella mukava työskennellä.

 

Borrani on aloittanut viulunsoiton jo pikkulapsena. Hän kertoo soittamisen olleen aluksi vain hauska harrastus. Hän kuitenkin edistyi nopeasti lahjakkuutensa ansiosta, ja harrastus muuttui vakavaksi.

Parikymppisenä Borrani eli jo täyttä ammattimuusikon elämää.

– Kaikki olettivat, että minusta tulisi muusikko. Olin edennyt automaattisesti sitä kohti, mutta en ikinä päättänyt alkaa muusikoksi.

Harrastuksen muututtua ammatiksi Borranin elämään astuivat myös klassisen ammattimuusikon muut velvollisuudet soittamisen lisäksi. Hän tajusi, ettei itse asiassa edes tiedä, haluaako soittaa elääkseen.

– Se ei ikinä ollut minun haaveeni. Minä soitin, koska olin aina soittanut. Päätin pitää tauon ja miettiä, mitä haluan tehdä.

Tauon aikana Borrani kertoo käyneensä asioita läpi melko syvällisestikin. Lopulta hän kuitenkin huomasi kaipaavansa soittamista.

– Päätin, että tätä haluan tehdä, mutta haluan tehdä sitä omalla tavallani.

 

Borrani kuvailee itseään viulistina monipuoliseksi ja uteliaaksi. Hän ei halua tulla luokitelluksi pelkästään sooloviulistiksi tai orkesteriviulistiksi, vaan hän haluaa tehdä kaikkea. Juuri monipuolisuus ja soittaminen eri näkökulmista olivat hänelle soittotauon aikana valjenneita asioita.

– Haluan tutkia musiikkia monelta kantilta. Näkökulmani on 360 astetta.

Taukonsa jälkeen hän perusti muusikkoystäviensä kanssa Spiro Mirabilis -nimisen yhteisön.

Spiro Mirabilis ei ole orkesteri, vaan eräänlainen musiikillinen laboratorio. Siihen kuuluvat soittajat harjoittelevat ja tutkivat musiikkia yhdessä valmistellen kulloinkin tiettyä teosta esityskuntoon. Käsittelyssä on yksi teos kerrallaan, jotta sen valmisteluun voidaan käyttää tarpeeksi aikaa.

Valmiita esityksiä ei viedä suuriin konserttisaleihin, vaan ympäristöihin, jossa yleisöksi valikoituu ihmisiä, joille soitettava musiikki on vierasta.

– Spiro Mirabilisi on ammatillisen kriisini tulos, mutta se ei ole minulle ainoa tapaa harjoittaa ammattiani. Sen lisäksi soitan perinteisiä konsertteja ja esimerkiksi kierrän maailmaa vierailevana konserttimestarina, Borrani kertoo.

 

Verkatehtaan konsertin ohjelmistoa Borrani kuvailee tekniseksi. Ohjelmisto on hänen ehdottamansa.

– En oikeastaan mieti konsertteja etukäteen. Minulle konsertit ovat nautinnollinen mahdollisuus työskennellä muiden muusikoiden kanssa.

Hän pitää erilaisten ryhmien kanssa soittamista avainasemassa soittajana kehittymiseen, koska kaikilta voi oppia jotain.

Ennen Suomen konserttejaan hänellä on kaksi harjoituspäivää Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa.

– Kyse on ennemminkin yhteisen näkökulman löytämisestä kuin pelkästä nuottien soittamisesta. HÄSA

Lorenza Borrani

Italialainen viulisti.

Syntynyt 1983 Firenzessä.

Soittanut viulua 5-vuotiaasta.

Yksi vuonna 2007 perustetun Spira Mirabilis -projektin perustajista.

Esiintynyt esimerkiksi Berliinin, Kölnin ja Pariisi filharmonikkojen kanssa ja Sydneyn oopperatalossa.

VIulunsoiton professori Scuola di Musica di Fiesolessa Firenzessä.

Esiintyy 15.11. Hämeenlinnan Verkatehtaalla ja 16.11. Kokkolassa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa.

Menot