Kanta-Häme

Verkatehtaalle suunnitellaan tapahtumahallia

Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas suunnittelee alueelleen kahden tuhannen neliön suuruista paviljonkirakennusta. Hankkeen alustava kustannusarvio ilman arvonlisäveroa on 4,4, miljoonaa euroa.

Hallia perustellaan sillä, että alueelta puuttuu suuri ja tyylikäs näyttely-, kongressi- ja juhlatoimintaan soveltuva tila. Perustelujen mukaan Kulttuuritukun muuttaminen teatteriksi heikensi Verkatehtaan palvelu- ja kilpailukykyä merkittävästi. Hämeenkaaren purkamisen myötä keskustasta häviää viimeinen näyttelykäyttöön ja vastaavaan soveltuva halli.

Verkatehtaan toimitusjohtajan Jouko Astorin mukaan hankkeessa ollaan liikkeellä vakavalla mielellä. Yhtiö haluaa nyt kaupungin siunauksen, että valmistelua voidaan jatkaa.

– Jatkovalmistelussa on toiminnallisesti kolme vaihetta. Ensinnäkin energiaratkaisun hakeminen. Lämmityksen ja jäähdytyksen osalta ratkaisussa on hahmoteltu järvienergian hyödyntämistä ja muuta edistyksellistä energiateknologiaa.

– Toinen kohta on liiketoiminnan edellytysten laskeminen vielä tarkemmin. Kolmas kohta on arkkitehtikilpailu.

Arkkitehtuurikilpailu on tarkoitus järjestää tämän vuoden syksyllä. Hanke vaatii kaavamuutoksen, joka tehtäisiin arkkitehtuurikilpailun perusteella.

Kilpailua puoltaa Astorin mukaan se, että alue sijaitsee kansallisessa kaupunkipuistossa ja kyseessä on muutenkin kaupunkikuvallisesti keskeinen hanke. Paviljongin sijoittuminen Verkatehtaan alueelle ratkeaisi kilpailussa, tosin jotain osviittaa on jo olemassa.

– Vaihtoehtoja on kolme: joko jossain pysäköintialueen paikkeilla, etupihan nurmialueella tai Vanajasalin ja taidemuseon välissä. Hirsimakasiini tällä alueella toisi oman mausteensa suunnitteluun, Astor sanoo.

Tilaa moneen tarkoitukseen

Paviljongista suunnitellaan muunneltavaa. Näin se soveltuisi niin näyttelytilaksi, satojen ihmisten juhlatilaksi, puolentoista tuhannen ihmisen kongressitilaksi tai yli kolmentuhannen hengen klubitapahtumatilaksi. Tähtäimessä ovat mm. Kantolan tulevan tapahtumapuisto pre- ja post-tapahtumat.

Alustavan aikataulun mukaan paviljongista päättäminen, lainoitus ja takaus tapahtuisivat ensi vuoden tammikuussa. Toteutussuunnittelulle olisi kevät aikaa, ja rakentaminen alkaisi kesällä 2014. Valmista pitäisi olla seuraavana kesänä.

Tapahtumahallin suunnitelmia esitellään Hämeenlinnan kaupunginhallituksen konsernijaostolle maanantaina. Hankkeen toteutuminen edellyttää kaupungin takausta. Takauksen myöntämisestä päättää kaupunginvaltuusto. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic