Kanta-Häme

Verkatehtaan lisäosan rakentaminen siirtyy ainakin vuodella

Urakkatarjoukset ovat olleet liian kovia.
Aiempien arvioiden mukaan Verkatehtaan laajennuksen piti valmistua jo vuonna 2020. Nyt rakentaminen kuitenkin siirtyy.

Verkatehtaan päärakennuksen lisäosan rakentaminen siirtyy tulevaisuuteen.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina vuoden 2019 talousarvioehdotuksen käsittelyn yhteydessä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution (kok.) mukaan paviljonkihankkeen siirtäminen syntyi yksimielisellä päätöksellä.

Perusteena oli, että lainan takaisinmaksuaika olisi nostanut kaupungin kustannuksia ainakin kymmeneksi vuodeksi.

– Tämä on siksi talousarvioasia, koska kaupunki maksaa hankkeen investoinnin Verkatehtaalle korotettuina avustuksina.

Verkatehtaan toimitusjohtajan Jouko Astorin mukaan Verkatehdas tarvitsee investointiin lisätukea kymmenen vuoden ajan.

– Jos investoinnin suuruus olisi kahdeksan miljoonaa, tarvittava lisäavustus olisi koko ajalta noin 4,6 miljoonaa eli 51 prosenttia investoinnin arvosta. Verkatehdas oy maksaisi kaupungille laajennuksesta myös kiinteistöveroa, jonka suuruus olisi 1,1 miljoonaa kymmenessä vuodessa, Astor sanoo.

Hankkeen rakennusurakka kilpailutettiin tänä syksynä. Rakennusurakan kustannustavoite on runsaat kahdeksan miljoonaa euroa ja audiovisuaalisen tekniikan varustelu ja -kalustus noin miljoona euroa.

Saadut tarjoukset eivät sellaisenaan olleet kustannustavoitteen mukaisia, ja suunnittelua on jatkettu.

– Lisäosan urakkatarjoukset ovat aika hintavia. Kaupungilla on muutenkin investointipaineita esimerkiksi koulujen suhteen, Rautio toteaa.

Rautio ei osaa sanoa, milloin kaupunki näyttää vihreää valoa paviljonkihakkeen toteutumiselle.

– Vaikka kyse on tärkeästä hankkeesta, varausta ei tehdä vielä ainakaan ensi vuodelle.

Alun perin rakentamisen aloitusta suunniteltiin kuluvan vuoden marraskuulle, tämän jälkeen aloitusta kaavailtiin tammikuulle 2019.

Verkatehdas oy on kaupungin omistama ja tarvitsee investointiin kaupungin suostumuksen ja takauksen investointilainalle.

Astor harmittelee sitä, että Verkatehdas on kokousmatkailun kannalta takamatkalla muihin Etelä-Suomen kaupunkeihin verrattuna niin kauan, kuin kaupungin päätöksenteko lisäosan lainatakauksessa kestää.

– Lisäosa tukisi juurikin matkailun ja kokousmatkailun edistämistä eli sitä asiaa, jota Hämeenlinnan kaupunki haluaa kehittää. Tilanne on ristiriitainen.

– Olemme vieneet hanketta eteenpäin kaupungin ehtoja noudattaen ja nyt kävi näin. Emme tulkitse sitä kuitenkaan niin, että paviljonkihanke olisi hylätty. Sitä on vaan siirretty.

Astorin mukaan toimitilavuokra-aste on Verkatehtaalla täydet 100 prosenttia, mutta tapahtumaliiketoiminnassa tilojen kapasiteetti ei riitä varsinkaan sesonkiaikoina eli lokakuusta jouluun ja huhtikuusta toukokuuhun.

– Tällä hetkellä menetämme noin 30 prosenttia Verkatehtaalle pyrkivistä tapahtumista. Ne eivät joko mahdu tiloihin, tai sitten haluttu ajankohta on jo varattu.

Laajennuksen tarvitsema asemakaavamuutos tuli lainvoimaiseksi joulukuussa 2017, ja yhtiö sai kaupunginhallituksen luvan käynnistää laajennuksen suunnittelun.

Kaupungin lykkäyspäätöksestä huolimatta hankkeen rakennussuunnittelu viedään marraskuun aikana loppuun.

Verkatehtaan päärakennuksen yhteyteen Vanajaveden ja nykyisen Ravintola Iso Huvilan väliin nouseva laajennus sisältää suuren monikäyttöhallin, yhden ison kokoustilan, ravintolan laajennuksen sekä yleisö- ja tukitiloja. HäSa

Päivän lehti

22.2.2020