Kanta-Häme Hämeenlinna

Verkatehtaan laajennuksen suunnitelmat menevät uusiksi

Uuden paviljongin kustannusarvio ehti nousta jo noin kymmeneen miljoonaan euroon. Kaupunki lupaa 2,5 miljoonaa.
Verkatehtaan laajennus eli Paviljonki sijoittuisi rannan ja nykyisen kulttuuri- ja kongressikeskuksen väliin. Suunnitelmien uusimisen vuoksi rakennuksen ulkonäkökin voi muuttua vielä huomattavasti. Havainnekuva: JMKK Arkkitehdit Kuva: JMKK Arkkitehdit
Verkatehtaan laajennus eli Paviljonki sijoittuisi rannan ja nykyisen kulttuuri- ja kongressikeskuksen väliin. Suunnitelmien uusimisen vuoksi rakennuksen ulkonäkökin voi muuttua vielä huomattavasti. Havainnekuva: JMKK Arkkitehdit Kuva: JMKK Arkkitehdit

Verkatehtaalle jo kuudetta vuotta suunniteltava lisärakennus nähdään laajasti tarpeelliseksi, mutta suunnitelmat joudutaan nyt panemaan uusiksi.

Kaupungin kireä taloustilanne ei kestä kymmenen miljoonan euron investointia. Alunperinkään kaupungin tosin ei ollut tarkoitus rahoittaa rakentamisesta kuin noin puolet.

Kaupunginhallituksen hyväksymä ehdotus kaupungin ensi vuoden talousarvioksi osoittaa nyt Verkatehdas Oy:n paviljonkihankkeen ”mahdolliseen pääomitukseen” 2,5 miljoonaa euroa. Perussuomalaisten edustaja esitti pääomituksesta luopumista.

Pääomitukseen sisältyy tiukka ehto: jos paviljonkihanke toteutuu, ei Verkatehdas Oy:n kaupungilta saama vuosittainen avustus voi nousta nykytasosta.

Tänä vuonna kaupunki maksaa Verkatehtaalle avustusta 750 000 euroa. Samaa ehdotetaan myös ensi vuoden budjettiin.

Suunnittelu on maksanut noin puoli miljoonaa euroa

Verkatehtaan hallituksen puheenjohtajan Eero Holstilan mukaan uusi tilanne tarkoittaa todennäköisesti sitä, että hanketta joudutaan olennaisesti supistamaan.

– Yhtiömme toimiva johto selvittää tilannetta ja tekee hallitukselle esityksen. Minulla ei ole vielä käsitystä, paljonko laajennus saa maksaa.

Laajennuksen suunnitteluun on mennyt tähän saakka puolisen miljoonaa euroa.

– Verkatehdas on pärjännyt hienosti Suomen kokous- ja kongressikentällä. Mutta ei ole itsestään selvää, että tilanne jatkuu, kun katsoo mitä investointeja kilpailijat tekevät. Meidän on pakko kehittää taloa, jos aiomme tulevina vuosina pärjätä, Holstila linjaa.

Yhtiö ei pysty ottamaan kovin suurta lainaa

Laajennuksen supistamisen kanssa joutuu käytännössä painimaan Verkatehtaan uusi toimitusjohtaja Janne Auvinen. Hän aloittaa tämän viikon perjantaina, kun Jouko Astor jää eläkkeelle.

– Olemme onnellisia, että saamme kaupungilta edes tuon verran. Vaikka onhan se merkittävästi pienempi summa kuin mitä aiemmin laskettiin tarvittavan. Rajallisempi raha on nyt käytettävä mahdollisimman viisaasti, Auvinen sanoo.

– Täytyy olla realisti, ettei 7,5 miljoonan euron lainan ottaminen ole yhtiölle mahdollista, jos kustannusarvio on 10 miljoonaa euroa. Käytännössä alkuperäinen kustannusrakenne nyt puolittuu.

Tarkoittaako tämä, että paviljongista tulee selvästi aiottua pienempi?

– Etsimme nyt suunnitelmiin sellaisia muutoksia, jotka eivät fyysisesti pienentäisi lisärakennusta, vaan löytäisimme muita keinoja hankkeen keventämiseen. Toiminnallisuus ei kuitenkaan saa kärsiä.

Auvinen sanoo realistina arvioivansa, ettei rakentamaan päästä vielä ensi vuonna, vaan ehkä seuraavana.

– Joka tapauksessa lisätilan tarve on perusteltu ja todellinen. Ilman sitä seutukunta menettää tuloja. Kongressit, kokoukset ja muut yritystapahtumat ovat todella tärkeitä kaupungin ja alueen liike-elämälle. Isoja tapahtumia on menetetty, kun tilat eivät riitä.

Lue myös: Hämeenlinna lupaa palvella hyvin taloustuskassakin – Vuorentaakse ehkä uusi koulu (29.10.2019)

Lue myös: Talouden tasapainotusohjelma: Pinella vuokralle, Verkatehdas ja teatteri tiiviimmin yhteen? (28.10.2019)

Kaupunki veti rahoituksen pois vuosi sitten

Vuosi sitten kaupunki karsi Verkatehtaan laajennuksen tämän vuoden budjetistaan. Se ei myöntänyt takausta hankkeen tarvitsemalle investointilainalle eikä sitoutunut maksamaan yhtiölle lisärakentamisen vaatimia korotettuja vuosittaisia avustuksia.

Laajennusta varten on jo kaavamuutos valmiina.

Kaupunki omistaa Verkatehdas Oy:n kokonaan. Kaupungin ensi vuoden talousarviosta, johon Verkatehtaan pääomittaminenkin sisältyy, päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto 11. marraskuuta.HÄSA

Lue myös: Verkatehtaan lisäosan rakentaminen siirtyy ainakin vuodella (1.11.2018)

Lue myös: Verkatehdas oli Jouko Astorille välillä raskas urakka, mutta se kannatti (29.10.2019)