Kanta-Häme

Verkatehtaan nopea kasvu yllätys monille

Hämeenlinnan Verkatehtaalla yhtiönä ja kulttuurilaitoksena on mennyt paremmin kuin yleisesti uskottiin. Toiminnan volyymi on kasvanut ja Verkatehdas yhtiönä pärjää hyvin.
 
– Pari vuotta sitten rupesi tuntumaan, että näinköhän tässä käy. Verkatehtaalla on hyvin laajasti mennyt paremmin kuin odotettiin, sanoo Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor.
 
Verkatehdas-yhtiö teetti selvityksen Verkatehtaan talouden volyymin muutoksesta ja rahavirroista vuonna 2014. Edellinen vastaava selvitys tehtiin vuonna 2011. Toiminnan nettovolyymi on kasvanut kolmessa vuodessa 14,8 prosenttia 24,8 miljoonaan euroon.
 
Bruttovolyymi kasvoi 19,7 prosenttia 27,4 miljoonaan euroon. Bruttovolyymissa on kuitenkin päällekkäistä rahaliikennettä. Nettovolyymi laskettiin konserniperiaatteella niin, että päällekkäiset liikevaihdot eliminoitiin.
 
– Kasvu on yllättävän iso, Astor toteaa.
 
Astor pitää Hämeenlinnan kaupungin kannalta myönteisenä, että sen 6,9 miljoonan euron panoksella syntyy iso liikevaihto. Taloudellisen toiminnan lisäksi saadaan kulttuuripalvelua, harrastusmahdollisuuksia, matkailua ja tapahtumia.
 
Suurin osa kaupungin rahoista annetaan tukena erilaisille yhteisöille, jotka toimivat Verkatehtaan tiloissa. Suurimman avustuksen saa Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri, yli 2 miljoonaa euroa. Kaupungin avustukset ovat kasvaneet runsaalla miljoonalla eurolla.
 
– Kaupungin satsaus on merkittävä, mutta ei yletön. Suurin kasvu on tullut uusille toimijoille, kuten Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiölle.
 
Verkatehtaan sisällä on pysyviä toimijoita 44 kappaletta. Niiden toiminta synnyttää 320 henkilötyövuotta. Työntekijöitä on lukumääräisesti paljon enemmän, sillä esimerkiksi Vanajaveden Opistolla on kirjoilla paljon opettajia.
 
Verkatehdas-yhtiön talous on niin ikään kunnossa, vaikka kaupunki pienentääkin avustustaan sille. Vielä viime vuonna kaupunki maksoi yhtiölle enemmän avustusta kuin se maksaa vuokraa ja kiinteistöveroa. Astor kertoo, että ensi vuonna yhtiöstä tulee nettomaksaja.
 
– Mielenkiintoinen kehitys, joka on oikean suuntainen. Se tulee odotettua nopeammin.
 
Kaupungin Verkatehtaalle maksama tuki laskee ensi vuonna 800000 euroon. Verkatehtaan vuokra pysyy 775000 eurossa. Kun yhtiö maksaa myös kiinteistöveroja 73000 euroa, kaupunki saa yhtiöltä nettona 48000 euroa.
 
– Vähennämme riippuvuutta kaupungista. Taseeseen tulee puskuria harmillisia iskuja vastaan, Astor kertoo.
 
Astorin mukaan Verkatehtaan ongelma on nyt puutteellinen palvelukyky. Se ei voi vastata tarpeeksi kysyntään. Syksy on loppuunmyyty ja tapahtumia menetetään, kun tilat eivät riitä asiakkaiden palveluun. Verkatehdas menetti tuhannen neliön tapahtumatilat, kun teatteri siirtyi Verkatehtaalle.
 
– Hämeenlinnan etuna on hyvä sijainti. Infran rakentaminen on keskeinen väline saada tätä etua.
 
Verkatehdas suunnittelee 2000 neliön paviljongin rakentamista Verkatehtaalle. Hankkeen suunnittelu aiotaan käynnistää tammikuussa.
 
Verkatehdas on Hämeenlinnan keskustan ja uuden tapahtumapuiston välissä. Astor vakuuttaa, että jatkossa Verkatehdas aikoo hyödyntää tapahtumapuiston suurkonsertteja.