Kanta-Häme

Verkkoapteekki on vielä oheistoimintaa

Yli sadan apteekin ketju Yhteistyöapteekit on saanut omakohtaisesti kokea, ettei nettikauppa ole välttämättä ruusuilla tanssimista. Yhteistyöapteekkien verkkokauppa suljettiin elokuussa.

– Me totesimme yhteisesti, että vielä tässä vaiheessa asiakkaat käyvät kivijalassa. Haluamme kyllä, että apteekeilla on valmiudet verkkotoimintaan, kun se kasvaa, mutta nyt vähäisiä resursseja ei kannattanut siihen tuhlata, kertoo YTA oy Yhteistyöapteekkien toimitusjohtaja Aino Gostowski.

Hänen mukaansa vuodesta 2011 pyöritetty nettikauppa on kartuttanut osaamista. Päätöstä tulevaisuuden suhteen ei ole vielä tehty.

– Se on ainakin tullut todettua, etteivät nettikaupan asiakkaat ole pääsääntöisesti syrjäseudulla. Kyllä suurin osa tilauksista tuli kasvukeskuksista eli sieltä, missä on myös kivijalkamyymälöitä.

Yhteistyöapteekkeihin kuuluvat esimerkiksi Aulangon Apteekki ja Tori-Apteekki Hämeenlinnasta, Turengin Apteekki, Aurinko Apteekki Riihimäeltä sekä Keskusapteekki ja Vanha apteekki Forssasta.

Apteekkariliiton mukaan suomalaisten apteekkien verkkomyynti on maltillista, mutta hiljalleen kasvavaa toimintaa.

– Nettikauppa mahdollistaa esimerkiksi lähipalvelun laajentamisen, sillä verkossa tilauksen voi tehdä koska tahansa, luonnehtii Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Iiro Salonen.

Runsas sata apteekkia on tehnyt Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle ennakkoilmoituksen verkkopalveluista. Kaikki ilmoituksen tehneet eivät kuitenkaan ole avanneet verkkokauppaa.

– Verkkopalvelua tarjoavia apteekkeja on nykyisellään noin 80, kun pääapteekkeja on kaikkiaan noin 600. Määrä on kasvanut selvästi muutamassa vuodessa, kertoo Salonen.

Apteekkariliitto on ollut mukana kehittämässä muun muassa eapteekki-alustaa, joka mahdollistaa verkkokaupan myös pienille apteekeille. Apteekki.fi-sivuilta löytyvät myös kaikkien suomalaisten verkkoapteekkien yhteystiedot.

– Tietoisuuden lisäämisessä meillä on vielä tekemistä. Meillä on olemassa luotettavia suomalaisia verkkokauppoja, joista voi tilata lääkkeitä ihan laillisesti, Salonen muistuttaa.

Verkkokaupan osuus apteekin kokonaismyynnistä on kovin apteekkikohtaista.

Esimerkiksi Janakkalassa Turengin apteekilla on ollut oma nettiapteekki muutaman vuoden, mutta verkkomyynti on toistaiseksi melko pientä.

Turengin apteekin proviisori Laura Hirvisaari luonnehtiikin suomalaisen nettiapteekin olevan vielä monessa suhteessa lapsenkengissä.

– Luulen, että verkkoapteekin käyttö tulee yleistymään samalla tavoin kuin muukin nettiostaminen nuoremman sukupolven myötä. Nykyisellään suuri osa asiakkaistamme on kuitenkin iäkkäämpää väkeä, Hirvisaari kertoo.

Netistä tilatut reseptivapaat tuotteet saa postitse kotiin tai ne voi käydä noutamassa apteekista.

– Postittaminen on ehkä vähän yleisempää. Paikallisille asiakkaille nettikaupasta on se hyöty, että valikoima on myymälää laajempi ja tilauksen voi tehdä myös apteekin ollessa suljettu, Hirvisaari vertailee.

Reseptilääkkeiden nettimyyntiä Turengissa ei ole ainakaan vielä aloitettu, mutta mietinnässä se on ollut. Tämä vaatii kuitenkin muutoksia niin järjestelmiin kuin henkilökunnan ohjeistukseenkin.

Reseptilääkkeitä myyvissä nettikaupoissa asiakas tunnistautuu verkkopankkitunnuksilla. Lisäksi hänen on annettava lupa sähköisten reseptitietojensa hakemiseen sekä henkilötunnuksensa Kela-korvauksien takia.

Apteekin pitää myös huolehtia lääkeneuvonnan antamisesta joko puhelimitse tai esimerkiksi verkkochatin kautta. HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic