fbpx
Kanta-Häme

Verkkovika vaurioitti sähkölaitteita Siirissä

Alijännite aiheutti sähkölaitevikoja Siirinkadulla Hämeenlinnassa viime lauantaina.

Syynä oli se, että osa Elenian sähköverkosta oli alueella kolmannen osapuolen kaivutöiden vuoksi pois käytöstä.

Maanantaina alkanut poikkeustilanne aiheutti ongelmia vasta lauantai-iltana, kun jännite laski noin 180 volttiin.

Normaali jännite on 230 volttia, eikä se saisi mennä pitkäaikaisesti alle 207 voltin. Alijännite voi esimerkiksi vioittaa herkkiä sähkölaitteita.

Siirissä asuva lukija kertoo Hämeen Sanomille, että hänellä astianpesukone ja lämmitysjärjestelmä vioittuivat lauantaina ja lakkasivat toimimasta. Häiriö vaikutti 83 talouteen Siirinkadulla.

Elenian käyttöpäällikkö Turo Ihonen pahoittelee tilannetta.

– Valitettavasti harmittava ja harvinainen tilanne pääsi syntymään. Tämänhetkisen tiedon mukaan ongelmia ei ollut syytä epäillä, mutta viikonlopun kuormitus oli verkolle liikaa. Pystyimme korjaamaan ongelman nopeasti.

Siirinkadun sähköverkko on Ihosen mukaan nyt kunnossa, mutta osa on vielä pois käytöstä.

– Vaikka käynnissä oleva työmaa kestäisi viikonloppuun, sen ei pitäisi aiheuttaa uusia ongelmia asukkaille. Verkon paluu normaaliksi riippuu kaivutyömaasta.

Eleniasta luvattiin Hämeen Sanomiin yhteyttä ottaneelle asukkaalle korvaus mahdollisesti rikkoutuneista laitteista. Samalla kerrottiin, ettei asiasta aiota tiedottaa sen kummemmin asukkaille.

Ihosen mukaan Elenia tiedottaa sähkökatkoista sekä tekstiviestillä että karttapalvelulla, mutta alijännitettä automaattiset tiedotusjärjestelmät eivät vielä tunnista.

– Ei ole tullut esille, että asiakkaat eivät hakisi korvauksia tiedonpuutteen takia. Aika hyvin osataan olla yhteydessä, jos ongelmia on.

Ihonen neuvoo niitä alueen asukkaita, joilla on ollut viime viikonloppuna ongelmia, olemaan vahingonkorvausasioissa yhteydessä Elenian asiakaspalveluun. Jokainen tapaus käsitellään erikseen.

Elenia aikoo selvittää, miten vastaavat tapaukset saataisiin estettyä. HäSa

Menot