Kanta-Häme

Verkostopäällikkö kertoo Riihimäen perjantain jätevesivuodon olleen pelättyä pienempi – ely-keskus kehottaa suorittamaan lisätarkkailua

Vantaanjokeen laskevaan Karoliinanojaan pelättiin vuotaneen jopa 571 kuutiometriä puhdistamatonta jätevettä perjantai-iltana. Riihimäen jätevedenpuhdistamon Karoliinanojan ylivuotopaikalla tapahtuneesta vuodosta kertoi Yle verkkosivuillaan (21.7.).

Riihimäen Veden verkostopäällikkö Jukka Salminen kertoi maanantaina, että jätevesivuoto oli pelättyä pienempi.

– Vuotaneen jäteveden määrästä ei ole tietoa, sillä olemassa on ainoastaan virtausmittari, joka mittaa veden virtausta, mutta ei virtauksen suuntaa. Vuoto oli joka tapauksessa pienempi kuin aluksi luultiin, Salminen kommentoi.

 

Karoliinanojan vedenpinta nousi rankkasateista johtuen noin puoli metriä yli jätevedenpuhdistamon ylivuotokorkeuden, jolloin vesi valui ojasta puhdistamon suuntaan.

Jätevedenpuhdistamolla tapahtunut ylivuoto johtui rankkasateista ja ukkosesta, joka aiheutti sähkökatkoksia ja muuntajavaurioita. Varapumppu ei Salmisen mukaan käynnistynyt heti, joten verkoston toiminnassa oli katkos.

 

Lauantaina epäiltiin, että Arolamminkoskesta viikonloppuna kuolleena löytyneet kalat saattaisivat liittyä jätevesivuotoon.

Vantaanjoen pääuomasta valuu vettä Arolamminkoskeen, jonka happipitoisuus oli viikonloppuna matala, lauantaina kello 7.30 vain 0,5 milligrammaa litraa kohden. Hyvä pitoisuus on kahdeksan luokkaa.

Ely-keskuksen maanantaina lähettämässä tiedotteessa Arolamminkosken happipitoisuuden laskua selitetään sekä pitkään jatkuneella helteellä että jätevesivuodolla. Kalakuolemat ovat seuraus happipitoisuuden laskusta.

 

Ely-keskus kehotti maanantaina Riihimäen Vettä suorittamaan lisätarkkailua alueella mahdollisimman pian. Näytteitä on tarkoitus ottaa jo maanantaina.

Riihimäen Vesi tiedotti Hämeen ely-keskusta ylivuodosta viikonloppuna.

– Kalakuolemat tulivat ilmi jo torstaina, ylivuoto tapahtui perjantaina, Salminen korostaa.

 

Arolamminkosken kuolleet kalat lauantaina todistanut Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry:n Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm kertoo, että paikallinen asukas oli nähnyt koskessa vielä sunnuntaina viisitoista kuollutta kalaa.

Vantaanjoessa elää ely-keskuksen mukaan ainutlaatuinen ja uhanalainen taimenkanta. Vielä ei tiedetä, miten happipitoisuuden lasku on vaikuttanut taimenkantaan.

Veden happipitoisuus oli maanantaina puoliltapäivin yli neljä. Happipitoisuus romahti ensimmäisen kerran torstaina puolen yön jälkeen. Stenholm pitää todennäköisenä, että lauantain matalat lukemat johtuvat ylivuodosta.

– Kun happipitoisuus laskee äkillisesti, on selvää, että veteen on päätynyt jotain happea kuluttavaa ainetta. Torstain matala lukema jää arvailujen varaan, mutta jos vesi on puhdasta, torstaina–lauantaina vallinnut veden noin 20 asteen lämpötila ei yksin tapa kaloja, Stenholm sanoo. HäSa