Kanta-Häme

Verokarhun pesä ei ole kylmenemässä: Karhulinnan kynnyksellä on jo vuokralainen

Kiinteistönjalostaja etsii henkivakuutusyhtiölle vuokralaisia.
Karhulinnan pienempään rakennukseen, Koulukatu 25:een, voi omistaja Mandatum Life saada uusia vuokralaisia piankin. Lukiokadun puoleinen isompi talo tyhjenee, kun Vanajantien uusi virastotalo valmistuu. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Karhulinnana tunnettu verohallinnon iso toimipiste Lukio- ja Koulukadulla tuskin jää tyhjäksi ainakaan kokonaan, kun verotoimisto muuttaa reilun vuoden päästä Vanajantielle.

Karhulinnan omistava henkivakuutusyhtiö Mandatum Life on antanut kiinteistön kehittämisen ja vuokralaisten etsinnän Colliers International Finlandille.

Hämeenlinnan keskustassa on viime vuosilta esimerkkejä toimitilojen korjaamisesta asuinkäyttöön, mutta Colliersin asiakkuusjohtaja Sami Saarno kertoo, ettei Karhulinnaa ole tarkoitus muuttaa asunnoiksi edes osittain.

– Omistajan tavoite on vuokrata kaikki tilat toimistotiloiksi.

Toinen Karhulinnan rakennuksista vapautuu ihan pian

Tontilla on kaksi rakennusta: isompi Lukiokatu 26 ja pienempi Koulukatu 25. Koulukadun talo vapautuu verohallinnolta tämän vuoden loppuun mennessä, ja mahdollinen uusi vuokralainen on jo kiikarissa.

– Käymme kiinnostuneen tahon kanssa neuvotteluja, ja jos siinä edetään nopeasti, ei tätä välttämättä tarvitsekaan alkaa markkinoida, Saarno sanoo.

Saarno pitää mahdollisena, että tulija ottaisi käyttöönsä koko Koulukadun rakennuksen. Hän ei kuitenkaan vielä voi kertoa, onko mahdollinen uusi vuokralainen Hämeenlinnasta vai muualta.

Kansalaiskeskustelussa on Hämeenlinnassa ehdotettu myös kaupungintalon siirtämistä Karhulinnaan.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoo, että kaupunki on ollut kiinnostunut tulevan kaupungintalon remontin vuoksi myös Karhulinnan tiloista. Kyse olisi vain väliaikaisista, ei vakituisista vuokratiloista.

”Olemme hyvin toiveikkaita, mutta myös realisteja”

Lukiokadun rakennus vapautuu, kun uusi virastotalo valmistuu Vanajantielle reilun vuoden kuluttua.

Uskotteko, että Hämeenlinnassa löytyy vuokralaisia noinkin isoille toimistotiloille?

– Olemme hyvin toiveikkaita. Mutta myös realisteja, sillä onhan se iso kokonaisuus. Toteutamme saneerauksen niin, että tilat voi tarvittaessa jakaa usean eri käyttäjän kesken, Saarno vastaa.

Karhulinnan omistaja joutui jo teettämään uuden tilasuunnitelman, kun se osallistui Senaatti-kiinteistöjen kilpailutukseen verohallinnon vuokratiloista.

– Tilat, jotka ovat nyt valtaosin ”koppikonttoreita” eli yksittäisiä toimistohuoneita, muutetaan ainakin osin nykyaikaiseksi muunneltavaksi avotilaksi.

Karhulinna on vedetty mukaan toriparkkikeskusteluunkin

Karhulinnan talot ovat vuodelta 1985. Kaikki 5 700 neliömetriä on vuokrattuna verohallinnolle.

– Nämä ovat terveitä rakennuksia, eli ei niitä atomeiksi tarvitse räjäyttää.

Toriparkista käytävään keskusteluunkin Karhulinna on vedetty mukaan. Jotkut ovat katsoneet, että verohallinnon lähtö vähentäisi entisestään parkkipaikkojen tarvetta keskustassa.

Korttelin päässä Kaivoparkista sijaitsevan Karhulinnan parillesadalle työntekijälle on tontilla parkkipaikkoja 37. Saneeraukseen ei sisälly parkkipaikkojen lisääminen.HÄSA

Lue myös: Uusi virastotalo nousee Vanajantielle

Hämeenlinnan kaupungintaloa odottaa iso peruskorjaus, joka tyhjentää ensi vuonna koko talon työntekijöistä. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo väläyttää, että osa tiloista voitaisiin muuttaa asunnoiksi. Kuva Ville-Veikko Kaakinen