Kanta-Häme

Veronkorotus kirpaisee uuden kodin ostajaa

Kiinteistövälittäjä Minna Pihlajamäen viime viikko oli kiireinen, koska moni uuden asunnon ostaja halusi tehdä kaupat ennen kuun vaihdetta.

Porkkanana oli asuntokauppoja koskevan varainsiirtoveron korotus. Perjantaista lähtien varainsiirtoveroa peritään kaksi prosenttia nykyisen 1,6 prosentin sijasta.

– Asiakkaamme ovat olleet perillä veromuutoksesta, ja kaupankäynti on ollut alkuvuonna vilkkaampaa kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, Pihlajamäki sanoo.

Merkittävä muutos on se, että jatkossa vero lasketaan asunnon velattomasta hinnasta, eikä enää myyntihinnasta. Uusien asuntojen kohdalla muutos voi tarkoittaa jopa tuhansien eurojen lisäkustannuksia.

Jos esimerkiksi asunnon myyntihinta on 100 000 euroa, mutta velaton hinta 250 000 euroa, maksaa asunnon ostaja nyt kaupasta varainsiirtoveroa 1600 euroa. Ensi viikolla veron osuus on peräti 5000 euroa.

Korotuksen piti tulla jo vuodenvaihteessa

Alun perin asuntokauppojen varainsiirtoveron piti nousta jo vuodenvaihteessa, mutta korotuksen voimaantulopäivää lykättiin maaliskuun alkuun. Lykkäys antoi verohallinnolle aikaa ohjeiden laatimiseen.

Keskuskauppakamarissa ajoitusta pidetään epäonnistuneena. Keskuskauppakamarin johtajan Terhi Järvikareen mielestä muutos tulee hankalaan saumaan, koska uusien asuntojen tuotannon ennakoidaan muutenkin vähenevän.

– Asuntomarkkinoiden kehitys on ylipäätään kysymysmerkki. Voi olla, että veromuutoksen vuoksi uusia asuntohankkeita aloitetaan nyt aikaisempaa nihkeämmin, Järvikare epäilee.

Lemminkäisen kiinteistövälittäjä Minna Pihlajamäki pitää varainsiirtoveron uudistusta reiluna.

– Onhan se reilumpaa, että vero on sama kaikilla siitä riippumatta, miten asunto on rahoitettu. Sekin on hyvä, että kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden verotus lähentyy toisiaan.

Kauppoja solmittu tavanomaista enemmän

Kiinteistömaailman Tiia Järvi on huomannut, että moni asiakas haluaa nyt tehdä asuntokaupat ennen veronkorotusta.

– Myyntitilastoissa ei silti näy hyppäystä. Eivät ihmiset veromuutosten takia osta asuntoa kiireellä.

Huoneistokeskuksessa veronkorotuksen ei ole havaittu nopeuttavan asuntokauppaa.

Huoneistokeskuksen myyntijohtajan Juha Hurmeen mukaan tammikuussa on solmittu hieman enemmän kauppoja kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

– En jaksa uskoa, että se johtuisi veronkorotuksesta. (HäSa)

Päivän lehti

4.4.2020