Kanta-Häme

Veronkorotusta esitetään taas ensi vuodelle Hämeenlinnassa

Lautakunnat pohtimaan taas miljoonakarsintaa suunnitelmista.
Lautakunnilta vaaditaan tiukkaa linjaa, kun ne ryhtyvät laatimaan ensi vuodn budjettia piakkoin.

Luottamushenkilöt saavat Hämeenlinnassa kesän ajaksi kotiläksyä kaupungin taloustalkoiden toteuttamiseksi.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina ensi vuoden talousarvion kehystä. Esitys sisältää 0,25 prosenttiyksikön korotuksen kuntaveroon, samaa esitettiin viime vuonnakin.

 

Silloin veroja ei lopulta korotettu, vaan veroprosentti säilyi 20,75:ssä. Nyt lasketaan korotuksen tuottavan kolme miljoonaa kaupungin kassaan.

Talousjohtaja Jussi Oksa ja laskenta- ja rahoituspäällikkö Jenni Lanki arvioivat, että budjetin tasapainottamiseen tarvitaan myös suunnitelmien karsintaa noin 3,55 miljoonalla eurolla.

Jos ehdotettua veronkorotusta ei tehdä, tasapainoon pääseminen vaatii 6,55 miljoonan euron kiristyksen.

Lautakunnat tekevät budjettiesityksensä syyskuun kuluessa. Sen jälkeen on kaupunginjohtajan punakynän vuoro.

Viime kädessä kaupunginvaltuusto lopulta päättää talousarviosta marraskuussa. Jos kehyksessä ei haluta pysyä, valtuusto joutuu päättämään, mistä rahaa otetaan. Lisätäänkö lainanottoa, korotetaanko veroja esitettyä enemmän vai kajotaanko mahdollisesti ns. Hämeenlinna-rahastoon, jonka arvo on hieman päälle 100 miljoonaa euroa?

Taloustilanne on hankala, sillä tämän hetken ennusteiden mukaan kaupungin taseeseen kertyy vuoden loppuun mennessä yli 11 miljoonan alijäämä. Ongelmana on mm. verotulojen arvioitua heikompi kasvu.

 

Ensi vuoden kehys on laskettu noin 700 000 ylijäämäiseksi, samoin suunnitelmakauden seuraavat vuodet, mutta näyttää siltä, ettei kertynyttä alijäämää pystytä kattamaan lähivuosina ilman tiukkoja toimia.

Talouspuolen esityksenä onkin, ettei palvelujen määrää ja laatua koroteta lähivuosina. Uhkana on, että jopa nykyisistä palveluista joudutaan karsimaan.

Lautakuntien tehtävänä on jo alkukesästä pohtia, kuinka taloustalkoissa edetään. Kaupunginhallitus käsittelee kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan esitystä, jossa jokaiselle lautakunnalle ja konsernipalveluille on asetettu karsintatavoite. HÄSA

 

Päivän lehti

24.1.2020