Kanta-Häme

Tiistaille osunut viimeinen koko kansan veronpalautuspäivä jopa tuplasi myynnin

Kauppias ennustaa veronpalautusten siirtymisen loppukesään luovan uuden alennussesongin.
Vaatekauppias Anu Iso-Kokkila-Vähänen kertoo veronpalautsten näkyvän piikkinä päivän myynnissä. – Moni asiakas käy aikaisemmin liikkeessä katselemassa ja palaa ostoksille, kun veronpalautukset tulevat tilille. Kuvaaja: Esko Tuovinen

Suomalaisille maksettiin tiistaina ennätyssuuret veronpalautukset, mikä näkyi välittömästi piikkinä kulutuksessa.

Verohallinto tilitti tänä vuonna yhteensä 2,9 miljardin euron veronpalautukset, joita sai yli 3,6 miljoonaa suomalaista.

Kauppaa tehtiin päivän aikana selvästi enemmän kuin tavanomaisena tiistaina.

– Veronpalautuspäivä näkyy selvästi niin ruoka- ja päivittäistavaroissa kuin muussakin myynnissä. Nyt, kun palautuspäivä osui yleensä hiljaiselle kauppapäivälle, myynti oli jopa tuplasti normaalia parempi, kertoi Forssan Citymarketin kauppias Mikko Virtanen tiistaina illansuussa.

Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto vahvistaa veronpalautusten tuovan myyntipiikin erityisesti käyttö- ja lahjatavaroiden kauppaan.

– Veronpalautuspäivä ei kuitenkaan myynnillisesti yllä lähellekään esimerkiksi juhannuksen tai joulunaluspäivien myyntiä, jolloin ruoan osuus myynnistä on suurin.

 

Veronpalautusten ympärille rakennetaan myös erilaisia alennuskampanjoita. Hämeenmaa markkinoi esimerkiksi lelu-alennusta omistaja-asiakkailleen.

Siiri Haapavaara

– Meillä ei ole veronpalautusalennuksia tai hirveästi muitakaan tarjouskampanjoita. Pyrimme mieluummin myymään pitkäkestoisia tuotteita todelliseen tarpeeseen, Hämeenlinnan toimipisteen myyjä Siiri Haapavaara kertoo.

Black Fridayn aikana Partioaitta lahjoitti normaalia suuremman osuuden myynnistä ympäristöä tukevaan kampanjaan.

Partioaitan myyjän Siiri Haapavaaran mukaan veronpalautuspäivänä kauppakeskus Tavastilassa liikkui selvästi normaalia arkipäivää enemmän ihmisiä.

Hämeenlinnassa toimivan Viola & Max -vaatekaupan yrittäjä Anu Iso-Kokkila-Vähänen kertoo, ettei pienellä, riippumattomalla liikkeellä ole mahdollisuuksia ryhtyä erillisiin alennuskampanjoihin.

– Veronpalautukset näkyvät silti päivän myynnissä.

 

Viime vuosina veronpalautuspäivä on valunut hiljalleen kohti joulua. Viime vuonna veronpalautukset maksettiin 5.12. ja vuonna 2016 tilityspäivä oli marraskuun lopussa.

Verohallinnon ylitarkastajan Tarja Tapion mukaan tämä on ollut suunniteltua ja liittynyt ensi vuonna muuttvaan verotukseen.

– Veropäivä on siirtynyt hiljalleen järjestelmäuudistuksen myötä, sillä siinä on ollut useita käyttöönottovaiheita. On haluttu varmistaa, että kaikki varmasti toimii veronpalautuspäivänä.

Ensi vuodesta lähtien veronpalautukset maksetaan joustavasti elokuusta lähtien sitä mukaa kuin henkilöverotus valmistuu. Käytännössä tämä lopettaa ”koko kansan kattavan” yhteisen veronpalautuspäivän, sillä veronpalautukset maksetaan verotuksen uudistuksen takia porrastetusti elokuusta joulukuuhun.

Lue myös: Koko kansan veronpalautus- ja mätkypäivä poistuu – paperisesta verokortista voi ensi vuonna luopua kokonaan

 

Ylitarkastaja Tarja Tapio kertoo, että yli puolet veronpalautuksista tullaan maksamaan elokuussa.

Muutos voi osaltaan pienentää joulukauppaa. Citymarket-kauppias Mikko Virtanen uskoo, että muutos tuo myös uuden sesongin kauppaan.

Forssan Citymarketin kauppias Mikko Virtanen

– Elokuu on ajankohta, jolloin ei yleensä ole ollut erityistä tarjoussesonkia. Varsinkin erikoisliikkeet ovat hyödyntäneet sesonkeja markkinoinnissaan, kuten Black Fridayta, mikä on tullut todella isosti Suomeen.

Hämeenmaan Olli Vormisto uskoo, ettei S-ryhmä lähde ainakaan vielä ensi vuonna suuremmin kampanjoimaan alennuksia loppukesän veronpalausten aikaan.

– Ainakaan Hämeenmaalla ei ole vielä niin pitkälle tehtyjä suunnitelmia. Luultavasti katsomme rauhassa, syntyykö veronpalautuksille jatkossa joku päivä, jolloin niitä maksetaan kerralla paljon. HäSa-STT