fbpx
Kanta-Häme

Veropäätös toi valoa Turengin jäätelötehtaalle

Maanantaiaamuna tullut hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätös perua makeisten ja jäätelön valmistevero teki Nestlén Turengin jäätelötehtaan johtajasta Arto Seppä-Lassilasta onnellisen miehen.

– Nytkö se päätös on tehty? Sain kyllä vinkkiä, että tämä saattaa olla tulossa. Onhan tällä iso vaikutus meidän toiminnalle, aivan loistava uutinen! 27 vuotta tehtaalla työskennellyt konkari tuulettaa.

Vuonna 2011 uudelleen käyttöön otettu ja samalla jäätelöön laajennettu makeisvero laski jäätelön kulutusta Suomessa jopa viidenneksen. Samalla tyrehtyi vähäinenkin vienti, mihin toki vaikuttivat myös Venäjän vastaiset pakotteet.

– Turengin tehdas ei ole kuitenkaan ollut missään vaiheessa uhattuna, sillä tänne on investoitu Nestlén 10 vuoden aikana miljoonia euroja, ja investoidaan tälläkin hetkellä, Seppä-Lassila viittaa tehtaan pohjoispäätyyn nousevaan uuteen, ensi vuonna käyttöönotettavaan pesukeskukseen.

TYÖPAIKKOJA tuotannon lasku on silti vienyt kymmeniä. Esimerkiksi litran jäätelöpakkauksen hintaan vero toi 95 senttiä lisää, mikä nosti Seppä-Lassilan mukaan tuotteen hintaa puolella.

– Lisäksi kulunut kesä on ollut säiden puolesta huonoin kymmeniin vuosiin. Tuotanto on ollut kaikkein aikojen pohjalukemissa, mutta tämä veropäätös tuo taas valoa tunnelin päähän.

Turengin jäätelötehdas työllistää vakituisesti noin 150 työntekijää ja sata kausityöntekijää. Seppä-Lassila uskoo, että veron poistuminen voi näkyä positiivisesti työpaikkojen lisääntymisenä tulevaisuudessa.

RIEMUUN YHDYTÄÄN myös Nestlén Espoon pääkonttorissa ja Elintarviketeollisuusliitossa. Molemmissa on tehty töitä veron kumoamiseksi jo vuosia. Hallituksen nyt tekemän päätöksen taustalla on ETL:n EU-komissiolle tekemä kantelu.

– Mutta on vaikea sanoa, mitä tämä tarkalleen Turengin tehtaan osalta tarkoittaa. On mielenkiintoista nähdä, siirtyykö veropäätös kuluttajahintoihin, joista kauppa lopun viimeksi määrää, pohtii Suomen Nestlén toimitusjohtaja Johanna Sewón-Kievari.

Myös ETL:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen kääntää katseensa jo virvoitusjuomaveron kohtuullistamiseen. Hallituksen mukaan vuodesta 1940 voimassa ollut vero säilytetään, mutta sen alaisten tuotteiden piiriä tarkistetaan ensi vuoden budjettiriiheen mennessä. Nykyään veron piirissä on muun muassa kotimaiset marjamehut ja makeuttamattomat vissyvedet.

– Makeisveron palautus myytiin aikanaan kansanedustajille ja kansalle haittaverona, mutta todellisuudessa sen perusteluissa ei mainittu terveysvaikutuksista sanaakaan. Se oli puhtaasti fiskaalinen ja täysin epäonnistunut verojärjestely, Juutinen tuomitsee.

Isoimpana ongelmana oli, että vero kohteli samankaltaisia tuotteita eri perustein.

– Suklaa ja jäätelö olivat veronalaisia, mutta suklaakeksi ja jäätelökakku eivät. Markkinoille syntyi korvaavia tuotteita, tullissa epäselvyyksiä ja hirvittävää hallinnollista häslinkiä.

JUUTISEN MUKAAN verosähläyksestä on otettava opiksi.

– Tuotteisiin kohdistuvat pisteverot eivät toimi. On mahdotonta määrittää, mikä tuote on terveellinen ja mikä toinen epäterveellinen.

–  Nyt kaikki ”läskiverot” on vihdoin unohdettava ja terveyden edistämisen pitää perustua kuluttajavalistukseen, alan edunvalvoja linjaa.

Elintarvikealan viennille veron poistuminen on joka tapauksessa yksiselitteisen myönteinen asia.

– Makeiset ja suklaa ovat olleet kymmenen merkittävimmän vientituotteen joukossa. Tämä päätös palauttaa kilpailukykyä niiden osalta.

Menot