Kanta-Häme

Veroprosentista monia näkemyksiä Hämeenlinnassa

Veronkorotuksen tarpeesta kaikki Hämeenlinnan kaupunginvaltuutetut olivat yhtä mieltä. Sen sijaan korotuksen suuruudesta olisi hyvinkin erilaisia näkemyksiä.

Asiasta äänestettiin kahdesti. Korotuksen suuruudeksi tuli odotetusti kaupunginhallituksen esitys eli 0,25 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliiton ryhmä olisi halunnut tiukentaa verotusta jopa yhdellä prosenttiyksiköllä.

Ryhmyri Ritva Oinonen perusteli sitä julkisten palvelujen turvaamisella. Tällöin Hämeenlinnan veroprosentti olisi noussut 21,50:een.

Kristillisdemokraatit taas pitivät kiinni kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan alunperin esittämästä 0,5 prosenttiyksikön korotuksesta.

Ryhmänjohtaja Teija Arvidsson muistutti, että Janakkala on päätymässä samansuuruiseen veroprosenttiin eli 21:een, jonka yli ei seutukunnalla ole hyvä mennä.

Äänestyksissä kaupunginhallituksen enemmistön kanta piti ja verotus kiristyy vain neljännesprosenttiyksiköllä 20,75:een.

Yksi äänestys käytiin myös kiinteistöveroista. Vihreiden ryhmä olisi ollut halukas nostamaan vapaa-ajan asuntojen verotusta ehdotetusta 1,4 prosentista 1,6 prosenttiin.

Perusteluna oli se, että kerättävällä lisäsummalla voitaisiin korvata osa suunnitellusta metsänhakkuusta.

Tätä vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto ja Päivi Sieppi paheksuivat syvästi.

Vaikka valtuuston kokous alkoi jo iltapäivällä yhdeltä, budjettipäätökset nuijittiin vasta myöhään yöllä.

Budjetista taitettiin peistä myöhään iltaan. Kaikkein eniten puhuttiin Raitaharjun vanhainkodista ja sen tulevaisuudesta, jolle saatiin hieman jatkoa kompromissilla.

Ryhmäpuheenvuoroissa painotettiin etenkin tämänvuotisen budjettiurakan poikkeuksellisuutta. Useat valtuutetut korostivat, että sekä verotulojen kuin asukasmäärän tämänvuotinen romahdus ovat hyvin poikkeuksellisia.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio viittasi viime aikojen tapahtumiin maailmalla.

– Meidän sanotaan elävän totuuden jälkeistä aikaa. Emme kuitenkaan saa aikaan mitään, ellei meillä ole yhteisiä faktoja.

Hän muistutti, että Hämeenlinnan tulee jäntevöittää, tiivistää, ketteröittää ja digitalisoida toimintaansa.

SDP:n ryhmyri Tarja Filatov vaati tehokkaita polkuja pitkäaikaistyöttömille kohti työelämää. Samalla hän oli myös huolissaan kaupungin henkilöstöstä.

– Tuloksellisuusohjelma on henkilöstölle tiukka – myös jaksamisesta on huolehdittava.

Kokoomuksen ryhmyri Kaija-Leena Savijoki huomautti, että terve talous kaupungin työntekijöiden ja asukkaiden etu.

– Meillä ei nyt ole varaa vaalibudjettiin.

Perussuomalaisten nykyinen ryhmänjohtaja Antero Niemelä taas ei löytänyt juurikaan hyvää kokoomusen ja demarien vetämästä talouspolitiikasta.

Keskustan ryhmänjohtaja Hannu Kärpänen (kesk.) arvioi, että kaupunki teki virheen, kun Uusi Hämeenlinna -työssäkin taattiin kaikkien työntekijöiden työpaikat. Tosin hänkin arvioi, että irtisanominen olisi vasta viimeinen keino.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic