Kanta-Häme

Veroton kotiapu harvojen tiedossa

Helena ja Tenho Mustonen katsovat mielissään vierestä, kun Siivouspalvelu Forssan Ilonan siivooja tekevät puhdasta jälkeä. Mustoset ovat käyttäneet siivouspalvelua nyt parisen vuotta.

– Oikein näppäriä tyttöjä meillä on käynyt. Pölyjä ei aluksi pyyhitty kunnolla, mutta nyt sekin sujuu, Mustoset kertovat.

Iäkkäät, huonokuntoiset ja sairauden tai vamman vuoksi vajaakuntoiset saavat ostaa kotipalveluja ilman arvonlisäveroa. Neljättä vuotta voimassa oleva verohuojennus on harvan tiedossa.

– Kuulimme asiasta viime viikolla ikään kuin vahingossa, ja ryhdymme nyt selvittämään, miten voimme tarjota arvonlisäverotonta kotipalvelua, Etelä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja Arja Pehkonen sanoi.

Häntä harmittaa, että asiasta ei ole tiedotettu oikeastaan ollenkaan. Hän toivoo, että edes kotipalveluntarjoajia olisi informoitu veroalennuksesta.

Siivouspalvelu Forssan Ilonassa on huomattu, että asiakkaatkaan eivät yleensä tiedä mitään alv-vapautuksesta.

– Muutama päivä sitten eräs asiakas sanoi, että moni veroalennukseen oikeutettu ei tiedä asiasta mitään, palveluesimies Mirja Jalonen Ilonasta sanoo.

Lääkärintodistusta ei tarvita

Arvonlisäverottomat palvelut on tarkoitettu sellaisille henkilöille, jotka iän, heikkokuntoisuuden tai sairauden vuoksi eivät pärjää yksin.

Palvelun piiriin kuulumisen arvioi palveluntarjoaja. Lääkärintodistuksia ei tarvita.

Pari vuotta arvonlisäverottomia kotipalveluja tarjonnut Hämeenlinnan Tehokaks ottaa varman päälle. Yrittäjät Anri Käyhty ja Päivi Sokka pyytävät veroalennuksen saavilta asiakkailtaan kopioita lääkärin lausunnoista, lääkelistoista tai tarvittaessa lääkärintodistusta.

– Meistä tuntuu, että joku dokumentti on hyvä olla olemassa, koska kykenemättömyyden arviointi on kotipalvelun tarjoajan kontolla, Anri Käyhty perustelee.

Siivouspalvelu Forssan Ilona ei kerää todistuksia asiakkaiden terveydentilasta. Palveluesimies Mirja Jalosen mukaan ongelma ei ole se, etteivätkö verotonta palvelua ostavat asiakkaat olisi tarpeeksi huonokuntoisia. Päinvastoin.

– Verohuojennettua kotipalvelua käyttävät ovat usein niin vajaakuntoisia, että kotiapua olisi pitänyt hankkia aikoja päiviä sitten. Monesti lääkäri onkin jo ehdottanut avun hankkimista.

Jalosen mukaan kynnys ostaa kotiapua on korkea esimerkiksi iäkkäille ihmisille. Harva haluaa myöntää olevansa niin huonokuntoinen, että tarvitsee apua. Kun on ikänsä siivonnut itse, voi olla hankala päästää toista mopin varteen.

Jalosen mukaan kynnyksen ylittäneet ovat aina tyytyväisiä, että rohkaistuivat hankkimaan apua.

– Moni on sanonut, että kunpa olisin ymmärtänyt tämän aikaisemmin.

Siivouspalvelu Forssan Ilonalla on kolmisenkymmentä arvonlisäverottomaan sosiaalipalveluun oikeutettua asiakasta. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic