Kanta-Häme

Verottaja uhkaa puraista aikapankkia

Hämeenlinnan setlementti on lähtenyt organisoimaan Hämeenlinnan seudulle omaa aikapankkia. Reilut kolmisen vuotta Suomessa toimineet aikapankit ovat netin kautta toimivia vaihtotoreja palveluksille tai tavaroille.

– Hämeen Aikapankki on jo Suomen 41. aikapankki. Me rakennamme tätä myös yhdistysten osaamisen vaihtamiseen keskenään, ei vain yksityishenkilöiden, kertoo setlementin järjestöyhteistyön koordinaattori Sara Löyttyjärvi.

Hämeen Aikapankki on rekisteröity kansainvälisen Community Exchange Systemin verkkosivuille, missä kaikki aikapankit toimivat. Verkossa voi syöttää tiedot siitä, mitä palveluja haluaa tarjota ja mitä taas vastaanottaa. Aikavaihdon valuuttana on tovi.

– Yhdestä tunnista tehtyä työtä tienaa tililleen yhden tovin, jonka voi vaihtaa aikapankissa sitten jonkun toisen tarjoamaan palveluun, Löyttyjärvi selvittää.

Palvelu voi olla melkein mitä tahansa siivouksesta pieneen autoremonttiin tai vaikka soitonopettamiseen.

– Olen ajatellut, että jos saisi joltain vaihdettua pianotunteja, kun meille tuli juuri piano kotiin.

– Itse voisin tarjota vaikka venäjän kielen alkeisopetusta tai vanhojen ikkunan pokien korjaamisneuvontaa, koska olen yhdeltä ammatiltani rakennusrestaurointiartesaani, Löyttyjärvi pohtii.

Uppoaako hitaaseen Hämeeseen?

Aikapankin toimintaa suunnittelemassa on ollut yhdistyksistä ja toimijoista muun muassa Kanta-Hämeen erilaiset oppijat, Osteoporoosiyhdistys, CP-yhdistys ja Munuais- ja maksayhdistys.

– Yhdistykset voivat aikapankin kautta saada kätevästi vaikkapa tapahtumiinsa lisää talkookäsiä, siivousapua tai tavaroita lainaan, sanoo erilaisten oppijoiden puheenjohtaja Eira Pohjola.

Sara Löyttyjärvi luonnehtii aikapankkeja ”modernin naapuriavun väyliksi”.

– Itse tutustuin asiaan helsinkiläisten ystävien kautta. Stadin Aikapankki on Suomen ensimmäinen ja toiminta siellä tosi vireää.

Suomalaisissa aikapankeissa on noin 3000 rekisteröitynyttä palveluluiden tarjoajaa, mutta monilla paikkakunnilla vaihtojen määrät ovat jääneet alkuinnostuksen jälkeen melkoisen vaatimattomiksi. Esimerkiksi Tampereen kokemukset eivät masenna Eira Pohjolaa.

– Olemme tosin vielä Tamperetta hitaammassa Hämeessä… Luulen, että ensin halutaan saada oma tili tukevasti plussalle, että kehdataan pyytää toiselta palvelusta, Pohjola nauraa.

– Toiminnan vakiintuminen vie varmasti aikaa ja vaatii sitkeyttä, mutta kyllä asia tänne uppoaa, koska tarvetta on, hän jatkaa.

Hämeen Aikapankille on perusteilla omat nettisivut ja logoa suunnitellaan. Facebook-profiili löytyy jo.

– Toiminta-alueemme on Hämeenlinna-Hattula-Janakkala, vaikka nimi onkin Hämeen Aikapankki. Jokaiselle palvelulle voi määritellä alueen, jolle sitä tarjoaa. Tuskin esimerkiksi Lammilta tullaan kovin mielellään antamaan lastenhoitoapua kantakaupunkiin, Löyttyjärvi miettii. (HäSa)

Hämeen Aikapankin esittely- ja suunnittelutilaisuus Keinukamarilla (Pikkujärventie 6) 29.4. klo 17.30.

 

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic