Kanta-Häme

Verotulovirhe kiristää budjetinvalmistelua kunnissa

Kuntien viime vuoden tilinpäätökset eivät kertoneetkaan aivan oikeaa tulosta kuntien taloustilanteesta, sillä verotuloarviot olivat niissä liian suuria.

Virhe ei ole kuntien, vaan verottajan. Uudet, entistä tarkemmat – ja pienemmät – verotuloarviot saatiin toissa viikolla.

 

Hämeen Sanomat uutisoi maanantaina, että Hämeenlinnan osalta virhe oli noin 3,9 miljoonaa euroa. Tämäkin on vielä arvio, sillä aivan lopulliset viime vuoden verotulotiedot saadaan tämän vuoden lopulla.

Soitto- ja sähköpostikierros eri kuntiin Hämeenlinnan ja Riihimäen seudulla paljasti, että jokainen kunta on saamassa viime vuodelta vähemmän verotuloja kuin oli arvioinut.

 

Hattula merkitsi tilinpäätökseensä 34,1 miljoonan euron verotulot, mutta se on saamassa niitä arviolta 33,6 miljoonaa. Erotus on 0,5 miljoonaa euroa.

– Meille tämä ei merkitse katastrofia, sillä olen ennakoinut tämän vuoden talousarvioon verotulot hyvin varovaisesti. Tässä vaiheessa odotamme vuoden 2017 verotuksen valmistumista sekä uusia ennakkotietoja niin viime kuin tämänkin vuoden osalta, Hattulan talous- ja henkilöstöjohtaja Annu Kalliaisenaho sanoo.

Mikäli kunta saa verotuloja ennakoimaansa vähemmän, se joutuu paikkaamaan tilannetta seuraavien vuosien budjeteissaan. Vaikutus on siis kumulatiivinen. Tilinpäätöksiä sen sijaan ei korjata jälkikäteen.

Janakkala on saamassa 1,4 miljoonaa euroa vähemmän kuin keväisessä tilinpäätöksessä ennakoitiin. Sen verotulojen arvioidaan olevan 57,1 miljoonaa euroa, mutta tilinpäätöksessä arvio oli 58,5 miljoonaa euroa.

– Epämiellyttävä yllätys, Janakkalan talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela kuvailee tilannetta.

– Tämä vaikuttaa tämän vuoden taloustilanteeseen ja ensi vuoden talousarvioon, jotka ovat painumassa miinukselle. Onneksi meillä on kuitenkin kumulatiivista ylijäämää, Jokela sanoo.

Viime vuonna Janakkalan tilinpäätös oli 3,8 miljoonaa euroa plussalla.

 

Riihimäellä notkahdus arvioituun nähden on 1,9 miljoonaa euroa. Kunta sai keväällä arvion, että verotuloja saataisiin 103,4 miljoonaa, mutta nyt arvio onkin 101,5 miljoonaa.

– Tietysti tällainen omat lisähaasteensa vuoden 2019 talousarvioon, kaupungin talous- ja hallintojohtaja Kari Ora sanoo.

Hausjärvellä tuloveroa ollaan saamassa 28,8 miljoonaa euroa eli 0,6 miljoonaa euroa ennakoitua vähemmän. Lopella puolestaan notkahdus on 0,9 miljoonaa, ja verotuloa on tulossa 24,6 miljoonaa euroa.

 

Lopella näyttää keväinen arvio menneen eniten pieleen. Se on saamassa verotuloa 3,5 prosenttia arvioitua vähemmän. Toiseksi eniten arviovirhe kirpaisee näillä seuduilla Janakkalaa, joka saa verotuloa 2,4 prosenttia vähemmän kuin odotti.

Hämeenlinnan ja Riihimäen seudun kuntien vertailussa Hämeenlinna on pääsemässä vähimmällä notkahduksella, sillä verotulot putoavat vain 1,2 prosenttia arvioidusta.

 

Näissä luvuissa on kyse koko ajan pelkästä tuloverosta. Osuudet yhteisöveron tuotosta oli arvioitu melko oikein, ja oikeat kiinteistöverotulot ovat olleet selvillä jo kauan.

Tuloveroissa virhe johtuu muun muassa siitä, ettei ole osattu arvioida oikein, miten verovelvollisten työtulovähennykset ja julkisten alojen työntekijöiden lomarahojen leikkaukset vaikuttavat verotuottoon. HÄSA