Kanta-Häme

Verotus pysymässä ennallaan Hausjärvellä – Koulu- ja päiväkotiverkkoa selvitetään ensi vuonna

Koulu- ja päiväkotiverkosta tehdään selvitys ensi vuonna.
Kuva: -

Tällä viikolla kokoontunut kunnanhallitus esittää, että veroprosentit pysyisivät kunnassa ennallaan. Tuloveroprosentti olisi siis ensi vuonnakin 21,5.

Myös kiinteistöverot pysyvät kunnanhallituksen esityksen mukaan ennallaan. Yleinen kiinteistöveroprosentti Hausjärvellä on 1,25, vakituisen asunnon vero 0,45 ja muun asuinrakennuksen vero 1,05.

Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistövero on 1,00, rakentamattoman rakennuspaikan vero 4,00 ja voimalaitosrakennusten vero 3,00.

 

Hausjärvellä on ollut suunnitelmissa Hikiän päiväkodin lakkauttaminen ensi kesänä, mutta suunnitelma on toistaiseksi vedetty pois.

– Talousarviovalmistelu lähtee tällä hetkellä siitä, että nykyiset palvelut jatkavat. Mutta ensi kevään aikana on tarkoitus tehdä koulu- ja päiväkotiverkosta selvitys, sanoo sivistysjohtaja Joonas Riihimäki.

Joonas Riihimäen mukaan selvittely on tarpeen, koska syntyvien lasten määrä kunnassa on vähentynyt rajusti.

– Kun palvelujen käyttö vähenee, palveluverkkoa on mietittävä sen mukaan.

 

Hikiän päiväkoti on pienin kunnallinen päiväkoti Hausjärvellä. Sen lakkauttaminen ensi vuoden puolivälissä oli mukana talousraamissa vielä kesäkuun alussa, mutta kunnanhallitus poisti sen suunnitelmistaan 11. kesäkuuta.

– On parempi, että katsotaan kokonaisuus ensin, koko kouluverkosto ja varhaiskasvatus. Meillä on ensi toukokuussa valtuustoseminaari, ja syksyllä tehdään sitten kokonaisratkaisu, kunnanjohtaja Pekka Määttänen sanoo.

Hausjärvellä on kaiken kaikkiaan neljä kunnallista päiväkotia. Muut kolme ovat Kirkonkylän, Oitin ja Ryttylän päiväkodit.

Valtuusto päättää veroprosenteista 12. marraskuuta. Talousarviosta se päättää 3. joulukuuta. HÄSA