Kanta-Häme

Verotus pysynee ennallaan Riihimäellä ja Lopella

Riihimäki/Loppi

Verotus pysyy Riihimäellä ja Lopella lähes ennallaan. Riihimäellä kuntaveroprosentti on edelleen ensi vuonna 20,5 ja Lopella 21,5 prosenttia.

Molemmissa kunnissa joudutaan kuitenkin korottamaan kiinteistöveroprosentteja hallituksen uuden esityksen mukaisiksi.

Riihimäellä muista kuin vakituisista asuinrakennuksista eli kesämökeistä on maksettu veroa 0,80 prosenttia. Ensi vuonna veroa maksetaan 0,93 prosenttia, joka on hallituksen uuden esityksen alaraja. Esitys on 0,93–1,80 prosenttia.

Lopella kesämökkien verotus pysyy ennallaan yhdessä prosentissa, mutta vakituisten asuntojen verotusta nostetaan nykyisestä 0, 40 prosentista 0,41 prosenttiin. Hallituksen esitys antaa mahdollisuuden asettaa verotus 0,41–0,90 prosenttien välille.

Vaikka 0,01 prosenttiyksikön korotus tuo Lopen kunnalle runsaat 17 000 euroa lisätuloa, kiinteistöverojen tuoton arvioidaan ensi vuonna kasvavan.

Lopen kunta kartoittaa olemassa olevat kiinteistöt, niiden koot ja käyttötarkoitukset. Kiinteistöselvitysten toteuttaminen on muualla nostanut kunnan saamaa verotuloa, kun verotus on saatu ajan tasalle.

Kiinteistöselvityksissä verotuksen piiriin saadaan yleensä huomattava määrä rakennusmassaa, joka ei sisälly viranomaisten rekisteritietoihin.

Kartoitustyö alkaa jo tänä syksynä ja jatkuu ensi vuonna.

Kiinteistöverojen ja kuntaverojen vaatii valtuustojen hyväksymistä. Veroista on päätettävä ennen marraskuun 17. päivää, jolloin tiedot on toimitettava edelleen verohallinnolle.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic