Kanta-Häme

Verotus pysyy ennallaan Hausjärvellä

Tiistai-iltana Hausjärven kunnanvaltuutetut palasivat takavuosien vauhdikkaaseen kokoustyyliin. Ensi vuoden tulo- ja kiinteistöveroprosenteista päätettiin isommitta puheitta.

Keskustan Timo Silván nousi sentään kuin vanhasta tottumuksesta muistuttamaan säästötarpeista, jotka painavat päälle ensi vuoden talousarviota laadittaessa.

Uusi kunnanjohtaja, keskustalainen Pekka Määttänen kiitteli kuluvan vuoden tilinpäätöksen kääntyvän ilmeisesti jopa 400 000 euroa ylijäämäiseksi.

– Ensi vuoden talousarvio tosin on vielä 800 000 alijäämäinen, joten erityisesti henkilöstömenojen kasvua pitää välttää, Määttänen totesi.

Tuloveroprosentin korottamiseen ei Määttäsen kertoman mukaan ole lähdetty, sillä viime vuoden alijäämäinen talousarvio kääntyi lopulta ylijäämäiseksi. Samaa odotellaan nytkin.

– Alijäämä olisi voinut näkyä tuloveroprosentin korotuspaineena, mutta tilanne saattaa kehittyä aiempaan tapaan. On tärkeää säilyttää kunnan kilpailukyky alueella.

Kunnan talous pystyy kestämään myös alijäämää, sillä aiemmilta vuosilta on kertynyt puskuriksi kolmen miljoonan euron ylijäämä.

Hausjärvellä maksetaan siis ensi vuonna edelleen 21,5 prosentin mukaan tuloveroa.

Kiinteistöverotuskin pysyy ennallaan. Valtio korotti kiinteistöverojen alarajoja, mutta korotus ei vaikuttanut Hausjärvellä verotukseen. Prosentit ovat jo olleet alarajaa korkeammat.

Yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,25 prosenttia, vakituisten asuinrakennusten 0,45, muiden asuinrakennusten eli kesäasuntojen 1,05, yleishyödyllisten yhteisöjen 0,0, rakentamattomien rakennuspaikkojen 4,0 ja voimalaitosrakennusten 3,0 prosenttia. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic