Kanta-Häme

"Verstas on meille välttämättömyys"

 

Kovalle säästökuurille joutuneen Hämeenlinnan teatterin henkilökunta on huolissaan julkisessa keskustelussa esitetyistä puheista, joiden mukaan taidelaitoksen pitäisi luopua Verstas-näyttämöstä. Teatteri maksaa tällä hetkellä studionäyttämöstä Verkatehtaalle hulppeata 5410 euron kuukausivuokraa, josta 2250 euroa on vanhoja poistoja. 
 
Näyttämömies ja ohjaaja Martti Töttölä haluaa heittää pallon ensimmäisenä Verkatehtaan toimitusjohtajalle Jouko Astorille.
 
– Olen tuntenut Joken 30 vuotta jo teatteriryhmä Loosin ajoista, Töttölä sanoo.
 
– Vaikka hän on muuttunut toimitusjohtajan vastuunkin myötä varmasti paljon, uskon että ison miehen sydämestä löytyy vielä jotakin, joka sykkii taiteellisten pientuotantojen puolesta. Sinänsä minulle on sama, kuka Verstaan pelastaa, mutta nyt olisi messiaan paikka tarjolla.
 
Näyttelijöiden mukaan pieni näyttämö on mitä tärkein työkalu teatterilaisille jo pelkästään ammattitaidon kehittämisen ja ylläpitämisen kannalta.
 
– On aivan erilaista näytellä yleisölle, joka istuu metrin päässä, Johanna Reilin kertoo.
 
– Verstas antaa mahdollisuuden pienempään sekä sisäistyneempään ilmaisuun ja satunäyttämönä se on ihanteellinen. Tässä jo ehdittiin innostua, että nyt meillä on vihdoinkin käytössä kaksi hienoa näyttämöä, niin nyt aletaan jo sitten puhua Verstaan sulkemisesta. 
 
Verstasta kehuttiin aikanaan yhdeksi Euroopan parhaista studionäyttämöistä ja vielä tänäkin päivänä se on esityspaikkana harvinaislaatuinen.
 
– En pysty näkemään Verstaalla mitään muuta järkevää käyttöä kuin säilyttää se esittävän taiteen tilana, lavastaja Juha Mäkipää pohtii.
 
– Täysin järjettömältä tuntuu ajatus, että se pidettäisiin tyhjänä.

Ei ylellisyyttä

Teatterilaiset muistuttavat, että näytelmäkirjallisuus on täynnä teoksia, joita ei ole edes tarkoitettu suurille näyttämöille. Verstas on tarjonnut mahdollisuuksia myös rohkeisiin kokeiluihin, uusiin kotimaisiin kantaesityksiin ja monologeihin. 
 
– Intiimit ja pienimuotoiset esitykset ovat monta kertaa myös yleisölle antoisampia, Sinikka Salminen uskoo.
 
– Pieni näyttämö ei ole teatterille ylellisyyttä vaan välttämättömyys. Ehkäpä uudesta päänäyttämöstä on nyt täällä innostuttu niin paljon, että Verstas on jäänyt viime aikoina tuotantojen suunnittelussa vähän varjoon.
 
Verstaan kaikkien aikojen suurin menestys oli Tommy Hellsténin Virtahepo olohuoneessa, jota esitettiin 1990-luvun puolivälissä 130 kertaa. 
 
– Jos studionäyttämöstä luovutaan, ohjelmisto tulee muuttumaan yksipuolisemmaksi, mikä näkyy taas katsojaluvuissa ja rahoissa, teatterilaiset muistuttavat.
 
– Pelkäämme pahoin, että jos Verstas annetaan pois, emme saa sitä enää koskaan takaisin. Siinä sitä on elämänlaatulautakunnalle pohtimista.

Mahdollisuuksia

Teatterin hallintojohtaja Jukka Jokisen mukaan keskustelu Verstaan kohtalosta on eksynyt väärille raiteille.
 
– Ei teatteri ole luopumassa Verstaasta, Jokinen vakuuttaa.
 
– En tiedä miten asiat nyt kääntyivät julkisuudesta taas tällä tavalla. Tällä hetkellä vain tutkitaan erilaisia mahdollisuuksia, joista yksi on edelleen se, että Verstas jää pelkästään teatterin omaan käyttöön rinnakkaisnäyttämönä.
 
Muina vaihtoehtoina Jokinen näkee näyttämön käytön jakamista Verkatehtaan eri toimijoiden kesken ajanvaraussysteemillä, vierailunäyttämönä toimimista sekä residenssitoimintaa.
 
– Elokuussa meillä on Circo Aereon kanssa kuukauden residenssijuttu, jossa infra tulee meiltä ja saamme tietyn osuuden lipputuloista. 
 
– Vierailunäyttämönä voisimme palvella myös paikallisia toimijoita, mutta siihen tarvittaisiin joku tuottamaan esityksiä. Lisäksi Verstaaseen pitäisi saada taas omat ravintolaoikeudet, jotta sitäkin kautta saataisiin tuloja.