Kanta-Häme

Vertaisryhmät syntyvät tarpeesta

Hämeenlinnan seudun vapaaehtoistoiminnan verkosto palkitsi perjantaina vuoden vapaaehtoistoimijan.

Nyt toista kertaa annettu palkinto myönnettiin Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Hämeenlinnan paikallisyhdistyksen vertaisryhmille. MLL järjestää useita eri ryhmiä: odottavien äitien kahvila, Hämeenlinnan imetysryhmä, Yhden vanhemman perheiden olkkari, Monikkokahvila ja Adoptioperhekahvila.

Kaikki ryhmät ovat toimineet jo useita vuosia. Toiminta kokoaa vertaisryhmiin suuren joukon odottavia äitejä, lapsen saaneita perheitä, isiä ja äitejä. Kahviloita vetävät MLL:n Hämeenlinnan yhdistyksen jäsenet ja vertaisryhmien vapaaehtoistoimijat.

Odottavien äitien ryhmää vetänyt Jenni Laitinen kertoo, että ryhmät syntyvät tarpeesta.

– Pikkulasten äidit ovat aika paljon yksin, minkä lisäksi äidillä ei välttämättä ole ystäviä samassa elämäntilanteessa. Ryhmien kautta äidit pääsevät verkostoitumaan jo odotusvaiheessa. Usein yhteen ryhmään osallistuminen johtaa mukaan toisen vertaisryhmän toimintaan ja myös pidempiin ystävyyssuhteisiin, Laitinen kertoo.

Ryhmien toiminta ei ole ylhäältä ohjattua, vaan niiden toiminta määräytyy kysynnän mukaan.

– Esimerkiksi yhden vanhemman perheiden ryhmä syntyi niin, että eräs henkilö kysyi sellaisesta, MLL:n paikallisyhdistyksen hallitukseen kuuluva Johanna Korhonen kertoo.

Voittajan valitsi tuomaristo yleisön asettamien ehdokkaiden joukosta. Ehdotuksia vuoden vapaaehtoistoimijasta pyydettiin kaikilta järjestöverkoston jäseniltä.

Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna Hamkin opiskelija Aurora Haanperä, ympäristöneuvontapäällikkö ja kaupunginvaltuutettu Päivi Sieppi, tilaajajohtaja Markku Rimpelä sekä järjestöaktiivi Heikki Kilpeläinen.

– MLL:n toiminta on monipuolista ja pitkäjänteistä, ja sillä on tärkeät kohderyhmät: lapset, lapsiperheet, juuri vauvan saaneet, Päivi Sieppi perusteli valintaa.

Kunniamaininnan ansiokkaasta vapaaehtoistoiminnasta sai Hope ry.

Yhdistys on auttanut Hämeen alueella asuvia lapsiperheitä, jotka ovat joko vähävaraisia tai kohdanneet jonkin kriisin. Hope on auttanut Hämeenlinnan alueella 152 perhettä ja yhteensä 227 lasta muun muassa vaate-, lelu- ja liikuntavälinelahjoituksilla, harrastustuella ja elämystapahtumilla.

Vuoden vapaaehtoistoiminnoista palkitut saivat kunniakirjat Kumppanuustalolle perjantaina. Vapaaehtoistoiminnan verkoston jäsenenä tapahtumaa koordinoi tänä vuonna Kanta-Hämeen perhetyö ry yhdessä muiden verkoston jäsenyhdistysten kanssa. HÄSA

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic