Kanta-Häme

Vesan kaltaisia sivareita on nyt saatavilla

Vesa Mäkinen, 20, ei ole todellakaan viherpeukalo. Lepaan palveluspaikka sattui vain olemaan lähellä kotia.

Mäkinen aloitti siviilipalveluksen Hämeen ammattikorkeakoulun puutarhapuolella Hattulan Lepaalla keväällä.

Tähän mennessä ruukuttaminen, kasvien kastelu ja ruohonleikkuu oppilaitoksen avomaan osastolla on ollut leppoista – siitä huolimatta, että töitä on joutunut paiskimaan jopa räntäsateessa.

– Ei tämä ole kovin vaikeaa. On näytetty, miten työ tehdään, ja kyllä se siitä pikkuhiljaa alkaa sujumaan. Paljon sisähommiakin on ollut, Mäkinen kertoo.

Lepaalainen löysi mieluisan paikan hyvissä ajoin ja helposti.

Tänä vuonna siviilipalveluspaikan saanti on ollut kuitenkin erityisen vaikeaa. Näin siksi, että Lapinjärven siviilipalveluskeskus ja Lapinjärven kunta eivät ole pystyneet tarjoamaan yhtä paljon töitä kuin ennen.

Ei enää ”legioonaa”

Siviilipalveluskeskus siirrettiin vuodenvaihteessa Lapinjärven kunnalta Kaakkois-Suomen ely-keskuksen alaisuuteen, siis valtiolle.

Samalla poistettiin palveluspaikatta jääneiden niin sanottu legioona. Aikaisemmin tämä Lapinjärven keskuksessa palvellut ryhmä oli jatkuvasti noin 50–70 hengen suuruinen.

Nyt koulutuskeskus voi järjestää työtä enää noin parillekymmenelle, kertoo koulutuskeskuksen johtaja Mikko Reijonen, joka vieraili perjantaina Lepaalla.

– Aiemmin pystyttiin sijoittamaan palvelusvelvollisia myös Lapinjärven kuntaan, mutta nyt kuntaa kohdellaan samalla tavalla kuin muitakin palveluspaikkoja. He ottavat velvollisia palvelukseen, jos näin katsovat, Reijonen sanoo.

Lapinjärvelle koulutettavia tulee 11 erässä yhteensä noin 1 800 vuodessa ja aina noin 170 kerralla.

Pahimmillaan 50 palvelusvelvollista 170:stä on jäänyt koulutusjakson jälkeen ilman paikkaa.

Kirjeet 2 000 työpaikkaan

Palveluspaikkapulan vuoksi Reijonen kiertää nyt Suomen työpaikoilla kertomassa, miksi niiden kannattaa ruveta siviilipalveluspaikoiksi.

Hämeenlinnassa hän on tutustunut muun muassa mielenterveyskuntoutusta tarjoavaan Hämeen Klubitaloon Kaurialassa.

Toukokuun lopulla Siviilipalveluskeskus lähetti myös postia lähes 2 000 työpaikkaan, joissa ei aiemmin ole ollut siviilipalvelusmiehiä.

– Nyt on tullut jo ainakin viisi uutta palveluspaikkaa. Pohjoisin on Rovaniemellä, Reijonen kertoo.

Työpaikkojen rekrytoinnin lisäksi palveluspaikkapulaa on yritetty ehkäistä lisäämällä palveluspaikan hakemiseen liittyvää koulutusta ja tukea.

Arvokasta työkokemusta

Mäkinen haki ja sai Lepaan paikan jo hyvissä ajoin syksyllä.

Neljä viikkoa kestävä koulutusjakso Lapinjärvellä alkoi helmikuussa. Työt puutarhaoppilaitoksessa alkoivat heti perään maaliskuussa.

Viime kesänä Parolan lukiosta valmistunut Mäkinen palveli viikon verran Parolannummen Panssariprikaatissa. Armeija ei kuitenkaan ollut oma juttu.

– Täytyy sanoa, että sivariin vaihtaminen ei kaduta yhtään. Ajattelen asiaa myös siltä kantilta, että tästä saa vuoden työkokemusta, eikä sitä saa kuitenkaan koskaan liikaa, Mäkinen kertoo.

Mäkisen palvelus päättyy puolen vuoden päästä. Sen jälkeen tiedossa on opiskelupaikka Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella Joensuussa. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic