fbpx
Kanta-Häme

Vesijohtoja kunnostetaan taas betonilla

Hämeenlinnan kantakaupungin alueella saneerataan syksyn aikana vesijohtoja betonoimalla.Tällöin joudutaan kaivamaan vähemmän kuin tavallisten verkkosaneerausten yhteydessä, mutta työ on melko hidasta. Siksi saneerattavien alueiden kiinteistöt liitetään työn ajaksi väliaikaiseen vedenjakeluverkostoon.

– Tällä menetelmällä kannattaa korjata putkia, joiden sisäpinta-ala on suuri. Tämä soveltuu valurautaisiin putkiin, kertoo HS-veden verkostopäällikkö Leo Aspholm.

Saneeraustyö alkaa putkien puhdistuksella. Sen jälkeen niiden sisäpinnalle ruiskutetaan sementtilaastia, joka kovettuu putkien seiniin.

– Putkien lujuus ei tällä konstilla parane, mutta veden laatu paranee, sillä betonipinta ei ala kerätä rautasakkaa, Aspholm sanoo.

Betonointimenetelmän hyviä puolia on myös se, ettei tonttiliittymiä tarvitse kaivaa auki.

Perinteisin menetelmin myös

Työ on jo alkanut Myllypellontiellä ja sen lisäksi syksyn ohjelmassa on Myllymäessä sijaitsevien Toivontien, Tanhukadun, Verhonkadun ja Tykistötien sekä Lukiokadun yhden osuuden saneeraus.

Saneerattavaa putkea on yhteensä noin 1,5 kilometrin verran, ja työn kustannusarvio on noin puoli miljoonaa euroa. Hankkeen urakoitsijana toimii Aarsleff oy.

Betonisaneerauksen lisäksi verkostoa kunnostetaan myös uusimalla putkia. Työmaainsinööri Marko Männynsalo kertoo, että näin saneerataan esimerkiksi Sammonkadun pienten poikkikatujen putkia sekä Parkkimäen alueen putkia.

Kesän aikana Iittalassa on kunnostettu viemäriverkostoa noin neljän kilometrin matkalta.

Leo Aspholm kertoo, että pitkään odotettu Lepaan yhdyslinjan rakentaminen alkaa vielä tämän vuoden puolella Mierolan ja Katinalan välisen viemärilinjan töillä.

Lepaan ja Mierolan välisen osuuden työt alkavat ensi vuoden puolella. Tälle osuudelle vedetään sekä vesijohdot että viemäriputket. (HäSa)

 

Menot