Kanta-Häme

Vesijohtoja saneerataan pitkin kaupunkia

Vesijohtoja saneerataan kesän aikana useissa paikoissa Hämeenlinnan kantakaupungissa. Työt ovat osa jatkuvaa, jokavuotista uudistusta, jossa vanhaa verkostoa uusitaan.

Tämän vuoden kesän aikana näkyvin kohde on keskustassa Birger Jaarlin kadulla. Kun vesijohdot on siellä uusittu, keskustan vuosia kestänyt saneeraus on valmis. Uusitun vesijohdon käyttöikä on vähintään 50 vuotta.

HS-veden työmaainsinööri Marko Männynsalo kertoo, että saneerausperusteet määriteltiin vuonna 2006. Saneeraussuunnitelmat on tehty aina viideksi vuodeksi eteenpäin. Työt tehdään alueittain.

Katuja avataan parissa paikassa

Kesällä isoimmat saneerausalueet ovat Käänteenarolla ja Kettumäessä. Niissä uusitaan katupohjat ja samalla putket. Kadut siis kaivetaan kokonaan auki.

Muissa kohteissa vesiputkia pinnoitetaan eri menetelmillä ja työmonttuja tarvitaan menetelmästä riippuen noin sadan metrin välein tai jokaisen tonttiliittymän kohdalla.

Männynsalo kertoo, että esimerkiksi Birger Jaarlin kadulla putket saneerataan pinnoittamalla vanhat putket sisäpuolelta betonilla. Tämä parantaa veden laatua. Ennen pinnoitusta putkista puhdistetaan sakka ja hiekka pois.

Kiinteistöliittymät syytä uusia samalla

Useimmissa saneerauskohteissa sujutetaan muoviputki vanhaan putkeen. Tällä menetelmällä pitää kaikki tonttiliittymät kaivaa auki.

Marko Männynsalo toivoo, että kiinteistöjen omistajat uusisivat samassa yhteydessä tonttiliittymiensä putket ja sulkuventtiilit ainakin kadun alta. Työ tulee omistajille halvemmaksi, kun putket on kuitenkin jo kaivettu esiin.

Esimerkiksi liittymäventtiilin vaihto maksaa noin 400 euroa, kun erikseen kaivaen hinta nousee tuhansiin euroihin.

Runkolinjojen uusiminen ei maksa katujen varsien asukkaille mitään ylimääräistä. Liityntäputket kuitenkin kuuluvat kiinteistönomistajan vastuulle runkoputkesta alkaen. Yleensä kiinteistöjohdot ovat saman ikäisiä kuin runkoputket, joten niitäkin on syytä uusia.

Marko Männynsalo kertoo, että monin paikoin selvitään lyhyillä vesikatkoksilla työn aikana. Jos katkos venyisi yli vuorokaudeksi, rakennetaan tilapäinen pintaverkosto työmaan ajaksi. Se voi olla paikallaan kuukausiakin, ja vettä tulee normaalisti. Viemärit toimivat normaalisti koko ajan.

2,5 miljoonaa joka vuosi

Männynsalo toivoo asiakkailta kärsivällisyyttä huolimatta työmaan aikaisista häiriöistä vedenjakelulle ja liikenteelle. Tavoitteena on, ettei samoja johtoja tarvitse saneerata ainakaan seuraavien 50 vuoden aikana.

HS-vesi käyttää vuosittain 2,5 miljoonaa euroa putkistojen saneerauksiin. Vuonna 2016 summa on tarkoitus nostaa kolmeen miljoonaan vuodessa, sillä ikääntyviä putkia on paljon. Työt teetetään urakoitsijoilla.

Tänä kesänä saneerattavien alueiden pientaloasukkaille ja taloyhtiöiden isännöitsijöille järjestettiin tiistai-iltana infotilaisuus. Asukkaille kerrotaan asiasta vielä kirjeitse ennen saneerauksen alkamista. (HäSa)