Kanta-Häme

Vesikirppusirkus mikroskoopin alla

Lammin biologisella asemalla järjestettiin lauantaina luontopäivä. Vanajavesikeskuksen koko perheen tapahtumassa pääsi tutustumaan vesiaiheiseen ympäristötutkimukseen monenlaisten aktiviteettien avulla.

– Haluamme saada ihmiset tutustumaan luontoympäristöön ja tietysti Lammin biologiseen asemaan. Tarjoamme mahdollisuuden itse tutkia ja katsella, kertoo aseman projektipäällikkö Mika Soramäki.

Pikkubiologit pääsivät kokeilemaan vesinäytteenottoa Pääjärven rannassa tai veneestä. Vesinäytteen sai myös tuoda mukanaan omasta mökkirannasta.

Iltapäivän aikana järvellä kävi neljä täyttä veneellistä harjoittelemassa näytteenottoa ja tutkimassa Pääjärven näkösyvyyttä.

Vanajavesikeskuksen ympäristökoordinaattori Heidi Kontio yllättyi siitä, kuinka paljon tapahtuma keräsi kävijöitä. Iltapäivä oli rannassa kiireinen.

Lammilaiset 6- ja 7-vuotiaat Akseli ja Saara Hinkka hakivat itse näytteen haavilla Pääjärvestä ja toivat sen laboratorion mikroskoopin alle tutkittavaksi. Vedestä paljastui paljon elämää.

Saara Hinkka vakuuttaa, ettei uiminen silti pelota. Näytteessä uiskentelevat vesikirput ovat niin pieniä.

Sisarusten äiti Liisa Poutanen oli tyytyväinen luontopäivän antiin.

– Ihanaa huomata, kuinka kiinnostuneita lapset ovat. Nyt kotiinkin jo halutaan oma mikroskooppi. Lapsille avautui aivan uusi käsitys järvestä.

Tapahtumapäivä päättyi luontoiltaan, jossa asiantuntijat vastasivat kysymyksiin esimerkiksi hyönteisistä, kaloista, kasveista ja sammakoista. Kymmenenhenkiselle asiantuntijakokoonpanolle oli lähetetty etukäteen kansiollinen kysymyksiä.

Kysymyksiin oli vastaamassa muun muassa biologisen aseman johtaja, dosentti Janne Sundell, Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila ja Vanajavesikeskuksen vesiasiantuntija Suvi Mäkelä.

Halukkaat kuljetettiin bussilla Koiransuolenojalle tutustumaan sen pohjapatosarjaan. Koiransuolenoja on yksi Vanajavesikeskuksen kunnostuskohteista.

Luontolauantaita siivitti musiikki, kotipihan eläimet ja hyvä ruoka.

Infopisteellä jokainen sai tehdä oman lupauksen ympäristön hyväksi. Vaihtoehtoina olivat esimerkiksi lupaus olla heittämättä roskia maahan, olla pesemättä mattoa tai autoa rannassa ja suosia kotimaisia kaloja ruokapöydässä.

Tarkoituksena on saada jokainen kävijä miettimään, miten pienilläkin teoilla on merkitystä.

Vanajavesikeskuksen luontopäivällä haluttiin myös julistaa Helsingin yliopiston 375-vuotista historiaa.

Lammin biologinen asema on yksi Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan asemista. Asema toimii kenttäopetuksen ja tutkimuksen tukikohtana. HÄSA

Päivän lehti

30.3.2020