Kanta-Häme

Vesikoissa melotaan myös kilpailumielessä

Vanajaveden Vesikot ry:n kesän aikuisten melontakoulut ovat täyttyneet ja lisäkurssejakin on järjestetty.
 
– Vesikot järjestävät uutuutena perhemelontakoulun, jossa on vielä tilaa. Kolmen illan perhemelontakoulu alkaa 25.6. ja se on tarkoitettu äideille, isille ja 8–16 -vuotiaille lapsille. Edellytyksenä on uimataito ja yksi aikuinen jokaista lasta kohden. Oppiminen on yhteistoiminnallista, liikunnanohjaaja Niina Siljander kertoo.
 
Melonta on koko perheelle sopiva, ympäristöystävällinen harrastus. Melontaa voi harrastaa vapaa-ajan liikuntamuotona, retkeilynä, koskissa tai kilpaurheiluna.
 
Kilpamelonta  tarjoaa haasteita
– Vanajaveden Vesikoissa on runsaat 500 jäsentä. Kilpapuolella seura on vielä aika pieni, mutta nuorilla on kova into treenata. Kilpamelontaa harjoitellaan säällä, kuin säällä, ja sateella ja kylmillä vesillä treenaaminen vaatii reippautta ja asennetta, kilpamelontavastaava Jenni Walinen kehuu valmennettaviaan.
 
Walinen muutti Hämeenlinnaan vuonna 2000 ja on valmentanut ratamelontaa Vanajaveden Vesikoissa siitä lähtien.
 
– Isommilla harjoittelu on jo suunnitelmallisempaa, nuoremmilla tärkeintä on mukava harrastaminen.
 
Aaron (9 v.) ja Anton Happonen (11 v.) valmistautuvat ensimmäisiin kilpailuihin. Poikien mielestä mukavinta melonnassa on vesillä liikkuminen ja luonto.
 
– Kisoissa pääsee kokeilemaan rajoja. Kisoissa on myös muita melojia ja mukava ilmapiiri, 13-vuotias Sakke Mattila kertoo.
 
– Harrastan myös jalkapalloa. Jalkapallossa parasta on joukkuepeli, melonnassa omien rajojen kokeileminen ja se, kuinka kovaa pääsee. Aloitin melonnan viime kesänä. Kävin kisoissa, ja kun mitaleitakin alkoi tulla, innostuin lajista.
 
Mattila kertoo voittaneensa tänä kesänä pronssimitalin 1 000 metrin matkalta ja hopeamitalin kaksikolla melotulta 500 metriltä veljensä Vikki Mattilan kanssa.
 
Ratamelonta on fyysisesti raskas kestävyyslaji. Se kysyy paitsi nopeutta myös voimaa, aerobista ja anaerobista kestävyyttä sekä koordinaatio- ja tasapainokykyä, sillä kilpakajakit ovat nopeita, kapeita ja kiikkeriä. Ratamelonnassa kilpaillaan 200, 500, 1000, 2500 ja 5000 metrin matkoilla joko yksin, kahdestaan tai nelistään.
 
Mahdollisuus kokeilla kerran maksutta
Lapsille ja nuorille suunnattuja ohjattuja melontailtoja järjestetään maanantai-iltaisin ja aikuisille suunnattuja keskiviikkoiltaisin kello 18–20.
 
Mukaan voivat tulla kokeneemmat melojat sekä ensikertalaiset, joille ensimmäinen tutustumiskerta on ilmainen. Edellytyksenä on uimataito. Nuorilta osanottajilta vaaditaan myös huoltajan lupa.
 
Vesille lähdetään Vesikkolinnan rannasta Hämeenlinnan Varikonniemestä.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic