Kanta-Häme Hämeenlinna

Vesilautailuun on matala, mutta märkä kynnys, selvisi Hämeen Sanomien koekaniineille

Koekaniinit pääsivät kokeilemaan Vikmaninlahdella sijaitsevaa South Beach Wakea.
Kaatumatta ei ainakaan aluksi selviä, vaikka ei kävisi hyppyreissäkään. Kuva: Pekka Rautiainen/ HäSa

Vaikka surffaaminen jättiaalloilla ei onnistu kuin ulkomailla, vaihtoehtoja veden päällä lautailuun riittää Hämeenlinnassakin.

Wakeboarding eli vesilautailu alkaa olla Suomessa melko suosittua ja se on Hämeenlinnan South Beach Wake -keskuksen yrittäjien mukaan ukaan yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista maailmalla.

Vuonna 2014 perustettua South Beach Wakea pyörittävät kahdestaan yrittäjät Samuel Sundell ja Kaarle Salmela. Tuusulalaiset nuoret miehet ovat aloittaneet yrityksen vetämisen kesällä 2019.

Samuel Sundell esittelee Hulda Havialle ja Pyry Kauppiselle, miten laudalla lähdetään liikkeelle. Kuvat: Pekka Rautiainen/ HäSa

Ei ole helppoa pysyä liikkuvan laudan päällä – varsinkin, kun sen alla velloo järvi.

Ylle puetaan pelastusliivit ja kypärä. Jalat sujautetaan kenkiin, jotka ovat kiinni wake-laudassa.

Omistajat opastavat koekaniineille, miten laudan päälle pääsee ja miten rata toimii.

Radalla on muutamia esteitä. Niihin kuuluu iso ja pieni hyppyri, putki sekä pressi, eli matalampi lättänä este, jonka päällä liu’utaan. Ilman esteitäkin on kokeneemman lautailijan mahdollista temppuilla esimerkiksi ilmassa.

Tasapainoilua ja tekniikkaa

Koekaniinit tyytyvät kokeilemaan rataa ilman esteitä, koska ensin on tärkeää opetella pysymään pystyssä.

Liikkeelle lähdetään laiturin reunalta istualtaan lauta valmiiksi vedessä. Käteen otetaan kapula, joka on kiinnitetty ylhäällä kulkevaan vaijeriin. Polvet koukistetaan, kädet ojennetaan eteen ja sitten se onkin menoa.

Vaijeri vetää lautailijaa 30 km/t vauhdilla toiseen päähän rataa ja takaisin.

Vaijeri vetää lautaa ja kyytiläistä noin 30 kilometrin tuntinopeutta.
Kääntyessä pitää pystyä siirtämään painoa laudan puolelta toiselle.

 

Seuraavaksi koekaniinit löytävätkin jo itsensä pyllähtäneenä järveen. Parin tai kolmen yrityksen jälkeen lautailu alkaa luistaa ja hymyt leviävät kasvoille.

Vaikeinta wakeboardingissa on kääntyminen, joka täytyy tehdä kanttaamalla eli nojaamalla taaksepäin paino kantapäillä. Myös kaatuminen on varsin inhottavaa, sillä jalat ovat laudassa kiinni ja veteen lässähtää melkoisen kovaa.

Lajin aloittamiseen kynnys ei kuitenkaan ole korkea. 10–15 minuutissa oppii ilman minkäänlaista lautailukokemustakin pysymään pystyssä, ja kokemuksen kanssa aika voi olla lyhyempi.

Wake on lautailulajeista helpoimpia aloittaa, koska siinä pidetään kapulasta kiinni ja ylhäältä tulevan kaapelin veto auttaa pysymään pystyssä.

Samuel Sundell näyttää mallia.

Menot