Kanta-Häme

Vesiliikenne hankaloituu, pysähtyen lopulta kokonaiseksi päiväksi – syynä uusi viemäriputki Vanajavedellä

Putkityöt hankaloittavat vesiliikennettä Vanajavedellä. Töitä tehdään Hattelmalan ja Vanajan kaupunginosien välissä, kymppitien sillalta etelään. Sinne upotetaan uusi viemäriputki. Moreenin teollisuusalueen kasvu on johtanut siihen, ettei vanha ja pienempi viemäriputki enää riitä kaikelle likavedelle.

– Neuvomme veneilijöitä ohittamaan työmaan etäältä hiljaisella vauhdilla, päivästä ja kellonajasta riippumatta. Aallot eivät saa riepotella kelluvia putkia, sanoo Tarmo Toivonen Lopen Maa- ja Vesirakenne oy:stä.

Ongelmia ei tule, jos veneet pysyvät poijuin merkityllä laivaväylällä.

Myös työskenteleviä sukeltajia pitää varoa. Veneilijä tietää sukeltajan olevan vedessä, jos lähistöllä näkyy sinivalkoinen sukeltajan lippu.

Putket upotetaan betonipainoin vedenpohjaan kahden viikon sisään. Tuolloin vesiliikenne pysäytetään vuorokauden ajaksi täysin.

– Teemme mahdollisimman paljon töitä ilman vesitien sulkemista, mutta jossain vaiheessa putket täytyy yhdistää toisiinsa ja asettaa pohjaan. Sen tarkka ajankohta tiedotetaan myöhemmin, Tarmo Toivonen sanoo.

Pääurakoitsija Maanrakennus Jalo sai toimeksiannon Hämeenlinnan Seudun Vedeltä. Vesiosuus on vain pieni osa urakkaa, joka kattaa yhteensä 22,2 kilometriä putkea. Lopen Maa- ja Vesirakenne oy tekee viemäriputken vesiosuuden. HäSa