Kanta-Häme

Vesillä on turvallisempaa kuin ennen – ruoriin ei enää tartuta yhtä herkästi humalassa

Turvallisuus sisävesillä on kasvanut vuosien saatossa. 
Ruorijuopumukset ovat vähentyneet, ja pelastusliivit ovat suositumpia kuin aikaisemmin.

Neljän henkilön oletetaan hukkuneen tänä juhannuksena, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry kertoo. Kaksi miestä on vielä kateissa, joten virallinen luku on ainakin toistaiseksi kaksi.

Aiemmin juhannus on vaatinut huomattavasti enemmän henkiä kuin nykyään. 70-luvulla hätyyteltiin tavallisesti 20 juhannushukkumista, ja mentiin jopa sen yli.

Turvallisuus sisävesillä on kasvanut vuosien saatossa yleisestikin. Siihen on monta syytä.

 

Ruorijuopumusten määrä on laskenut koko maassa 2010-luvulla merkittävästi. Vuonna 2012 niitä tilastoitiin vielä 218, mutta viime vuonna ruorista kärähti enää 131 henkilöä.

Myös Kanta-Hämeessä trendi on selvä. Vuosikymmenen alussa vuosittaiset käryt laskettiin kahden käden sormin, mutta viime vuonna niitä oli enää vaivaiset kolme kappaletta.

Vuonna 2018 rikkeestä on toistaiseksi kärynnyt Kanta-Hämeessä kaksi henkilöä.

– Henkilökohtaiset alkoholimittarit ovat yleistyneet, joten tietoisuus omasta veneilykunnosta on aiempaa parempi, Hämeen poliisilaitoksen liikennepoliisin ylikomisario Jouni Takala sanoo.

Takalan mukaan puhutaan kuitenkin niin pienistä määristä, ettei niistä voida päätellä mitään varmasti.

– Myös tuulet ja sää vaikuttavat merkittävästi jokavuotisiin lukuihin. Ihmisiä jää edelleen melkein aina kiinni, kun valvontaa tehdään.

Hämeenlinnassa Vanajavettä partioi säännöllisesti poliisivene. Myös Sisä-Suomen poliisilaitoksen vene käy lähellä Hämeenlinnaa.

Poliisin toimintaan kohdistuneet leikkaukset eivät ole Takalan mukaan vaikuttaneet valvonnan määrään.

 

Pelastusliivien suosio on kasvanut, uskoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Yhtenä syynä on väläytelty kaasutäytteisiä pelastusliivejä eli paukkuliivejä, jotka laukeavat vedessä joko automaattisesti tai ihmisen toimesta. Trafin veneet ja rekisterit -yksikön päällikön Ville Räisäsen mukaan paukkuliivien hinnat ovat laskeneet ja ne ovat kehittyneet mukavammiksi pitää.

Hinta on kuitenkin edelleen kova. Siinä, missä perinteiset kelluntaliivit saa parilla kympillä, maksavat parhaat paukkuliivit useita satasia.

– Käsin laukaistavat paukkuliivit ovat automaattisia edullisempia. Käyttäjän täytyy hätätilanteessa tietää, kummat hänellä on päällään, Räisänen sanoo.

Paukkuliivit eivät ole täydelliset, sillä toisin kuin tavalliset liivit, ne vaativat huoltoa. Paukkuliivit voivat pahimmassa tapauksessa jopa pettää.

– Liivin laukeamisen jälkeen on muistettava vaihtaa patruunat ja varmistettava, että laukaisimet ovat kunnossa.

 

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen toimintavalmius on vaaratilanteissa hyvä, kertoo tekninen päällikkö Tuomo Virkkala.

Pelastuslaitoksella on koko maakunnassa parisen kymmentä pelastusvenettä. Sotkanrannassa Hämeenlinnassa on niistä suurin.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos antoi Hauhon kirkonkylän vapaapalokunnan käyttöön uuden 7,3 metriä pitkän alumiinisen pelastusveneen noin kuukausi sitten. Sillä voidaan kuljettaa esimerkiksi mönkijää, mikäli pelastustehtävät kohdistuvat haastavaan maastoon.

Vapaaehtoiset järvipelastajat auttavat myös pelastuslaitosta tarvittaessa. HäSa