Kanta-Häme Janakkala

Vesimaksuihin nousupainetta Janakkalassa

Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Se, että Janakkala aikoo lisätä tuloutustaan Janakkalan Vesi -liikelaitokselta, ei voi olla vaikuttamatta kuntalaisten vesimaksuihin, sillä menot on katettava tuloilla. Näin sanoo Janakkalan Veden toimitusjohtaja Liisa Piirtola.

Piirtolan mukaan on kuitenkin luonnollista, että liikelaitos maksaa omistajalleen eli kunnalle korvausta eli kohtuullista tuloutusta peruspääomasta.

Tuloutusta maksettu alusta asti

Janakkalan Vesi on maksanut tuloutusta kunnalle perustamisestaan eli vuodesta 2003 lähtien. Ensin se tuloutti pitkään noin 257 000 euroa vuodessa, mutta kunnan talouden tasapainottamisohjelma lisäsi tuloutuksen määrää 200 000 eurolla 457 000 euroon vuodesta 2014 lähtien.

Viime vuonna lisätuloutuksen määrää laskettiin 100 000 eurolla, mikä pienensi kokonaistuloutuksen 357 000 euroon, mutta nyt siis kunnan budjettiesityksessä suunnitellaan palaamista 457 000 euron tuloutukseen.

– Tuloutuksen suuruus vaikuttaa vesimaksuihin aivan samalla tavalla kuin kaikki muutkin menomme eli on osaltaan nostamassa maksuja, Liisa Piirtola sanoo.

Vesimaksut Janakkalassa alle keskiarvon

Luonnollisesti vedenkuluttajat maksavat vesimaksuissaan myös vesilaitoksen investointeja rahoitussuunnitelman mukaisesti. Janakkalan Vesi investoi vuosittain 1–2 miljoonan euron verran. Investointien osuus vesimaksusta on suurempi kuin kunnalle menevä tuloutus.

Janakkalan vesimaksut ovat kuitenkin Vesilaitosyhdistyksen vertailussa alle keskiarvon ja mediaanin.

– Omakotitalomaksuissa olemme jopa HS-Veden alapuolella, Piirtola huomauttaa. HÄSA