Kanta-Häme

Vesiongelman syyksi epäillään rikkoutunutta pohjavesipumppua

Rahitun vedenottamon rikkoutunut pohjavesipumppu saattaa olla syynä siihen, että Leppäkosken vesijohtovedessä todettiin viime viikolla bentseeniä ja tolueenia.

– Varmaa tietoa ei ole, ennen kuin pumppu on tutkittu, mutta epäilys on vahva, sanoo Janakkalan Veden toimitusjohtaja Ari Kaunisto.

Rahitun vedenottamo pois käytöstä

Jo lauantaina todettiin, että toinen Rahitun vedenottamon pumpuista ei lähtenyt käyntiin. Vedenottamo otettiin varmuuden vuoksi heti pois käytöstä. Lauantaista alkaen leppäkoskelaiset ovat saaneet vesijohtovetensä Matinvuoren vedenottamolta.

Pumpun toimimattomuuteen löytyi syy nopeasti: sen sähkömoottori oli palanut. Kaunisto arvelee, että bentseeniä ja tolueenia on päässyt veteen sen takia. Maanantaina pumppu lähetettiin Tampereelle tutkittavaksi.

Kauniston mukaan kyseinen pumppu on otettu käyttöön vasta loppuvuodesta 2009, joten se ei ole lähelläkään käyttöikänsä päätä.

Käyttökielto oli voimassa vuorokauden

Leppäkosken vedessä todettiin outoa hajua ensimmäisen kerran viime torstaina, ja kunnan terveysvalvonta asetti vedelle käyttökiellon. Perjantaina todettiin, että ensimmäisissä vesinäytteissä oli ollut bentseeniä ja tolueenia raja-arvot ylittävä määrä, mutta myöhemmissä näytteissä raja-arvot jo alittuivat. Veden käyttökielto kumottiin perjantaina iltapäivällä.

Vesilaitos on kuitenkin järjestänyt vedenjakelua säiliöautosta torstai-illasta alkaen. Säiliöauto on Leppäkosken koulun vieressä vielä ainakin tiistaina. Vettä voi hakea mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Reuna-alueilla vielä hajua

Maanantaina otettiin jälleen vesinäytteitä verkoston eri osista. Viikonlopun aikana tuli vielä ilmoituksia haisevasta vedestä vesijohtoverkoston latva-alueilta.

Maanantaina yksittäiset kiinteistöt saivat vesilaitokselta ohjeen laskea vettä vesijohtojen huuhtelemiseksi.

– Toivomme, että saamme uusia tuloksia vesinäytteistä tiistaina. Ja toivottavasti saamme tietää sekin, onko pumppuepäilymme oikea, Kaunisto sanoi maanantaina iltapäivällä. (HäSa)

 

 

 

 

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic