Kanta-Häme Hämeenlinna

Vesistönsuojeluyhdistys vaatii viemäriverkkoa kuntoon – HS-Vedellä ykkösenä isojen paineviemärien uusiminen pohjavesialueilla ja vesistöjen vierellä

HS-Veden toimitusjohtajan Jukka Meriluodon mukaan Tuuloksen ja Hämeenlinnan välisen viemärilinjan nykyisistä ongelmakohdista ensimmäinen uusitaan tämän vuoden aikana.. Kuva: Pekka Rautiainen
HS-Veden toimitusjohtajan Jukka Meriluodon mukaan Tuuloksen ja Hämeenlinnan välisen viemärilinjan nykyisistä ongelmakohdista ensimmäinen uusitaan tämän vuoden aikana.. Kuva: Pekka Rautiainen

Hauholla toimiva vesistönsuojeluyhdistys Pro Hauhonselkä vaatii investointeja seudun viemäriverkoston kunnostamiseen.

Yhdistys on julkaissut julkilausuman, jossa se ilmoittaa haluavansa ely-keskuksen seuraavan Hangasmäen vuotoalueen veden laatua pitkin syksyä. HS-veden pitäisi yhdistyksen mielestä lisäksi estää päästöjen leviäminen maastossa padotuksilla tai puomeilla. Yhdistys vaatii myös laajempaa viemäriverkoston kunnostamista ja etäseurantaa.

– Hangasmäki kuuluu viemärilinjaan, millä on tapahtunut kymmeniä erilaisia putkirikkoja tämän vuosituhannen aikana, yhdistys toteaa.

HS-Veden toimitusjohtajan Jukka Meriluodon mukaan Tuuloksen ja Hämeenlinnan välisen viemärilinjan nykyisistä ongelmakohdista ensimmäinen uusitaan tämän vuoden aikana.

– Siitä on suunnitelmat, sijoitusluvat ja määräraha olemassa. Rotkolan vuotanutta painelinjaa uusitaan ensi vuonna ja siihen varataan ensi vuoden budjettiin määräraha. Jo aiemmin linjalta on uusittu Eteläisten ja Hangasmäen pumppaamo. Jälkimmäisen uusimisen yhteydessä muutettiin 900 metriä viettolinjaa painelinjaksi, millä poistettiin viemäritukoksen päästöriski Kankaistenjärveen, Meriluoto selvittää.

Meriluoto sanoo ymmärtävänsä huolen viemäröintijärjestelmän päästöistä.

– Tavoitteenamme on vähentää niiden määrää. Valitettavasti viemäriverkostojen saneeraamisella, kunnossapidolla ja etävalvonnan kehittämisellä päästöjä ei saada täysin estettyä, sillä putki- tai laiterikon tai sähkökatkon vaara on aina olemassa, Meriluoto selvittää.

Saneeraukset tärkeysjärjestyksessä

HS-Vesi on Meriluodon mukaan viime vuosien aikana nostanut viemäriverkoston määrärahoja saneeraukseen ja kunnossapitoon. Myös etävalvontaa on kehitetty.

– Saneerattavia viemärilinjoja pumppaamoita on kuitenkin paljon, joten hankkeita joudutaan yhtiön suurella toiminta-alueella aina priorisoimaan. Pääpaino on ollut isojen paineviemärien uusimisessa pohjavesialueilla ja vesistöjen välittömässä läheisyydessä, Meriluoto sanoo.

Meriluoto nostaa esimerkiksi tänä vuonna uusitun ja varmistetun Vanajaveden keskeltä kaupunkia alittavan Sairion painelinjan.

– Isompien jätevesipumppaamoiden uusimisia tai peruskunnostuksia on viime vuosina tehty muun muassa Jyrätiellä, Tyrynlahdessa, Sairiossa, Parolassa ja Luukkaanlahdessa, hän muistuttaa.

Kunnossapito näkyy maksuissa

Katualueilla HS-Vesi saneeraa viemäriverkostoa vuosittain omatoimisesti tai yhteishankkeina kuntien kanssa. Vesiensuojelun kannalta tärkeitä ovat myös yhtiön jätevedenpuhdistamoilla toteutetut ja käynnissä olevat saneeraus- ja laajennushankkeet.

Meriluoto muistuttaa, että investointi- ja kunnossapitoon panostaminen näkyy jätevesimaksuissa.

– Niitä on korotettu ja lisäkorotuksia joudutaan edelleen tekemään, sillä rahoitamme toimintamme täysin keräämillämme maksuilla, hän sanoo.

Poliisille tulossa tutkintapyyntö

Paikalliset vaativat muutenkin tiukempia toimia Hauhon Hangasmäessä sattuneen jätevesivuodon vahinkojen korjaamiseksi.

Alueen vesistönsuojelutoiminnassa mukana olevan Pekka Honkalan mielestä poliisin pitäisi tutkia viemärivuotoa tuottamuksellisena ympäristön turmelemisena. Honkala sanoo tekevänsä asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Honkala odottaa edelleen viranomaisilta tietoa siitä, löytyykö pohjaveden saastumisesta lisää todisteita. Hän haastattelee asiasta myös joitain asiakkaita.

– Teen tutkintapyynnön joka tapauksessa. Tässä tapauksessa korjaustoimissa on ollut nähdäkseni viikon viive. Väitän, että HS-vesi suhtautuu jossain määrin välinpitämättömästi näihin verkostojen rikkoutumisiin. HäSa

 

Lue myös: Hangasmäen uusissa vesinäytteissä ei  ole merkkejä kolibakteerista

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic