Kanta-Häme

Vesitilanne paranee vauhdilla

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan vesitilanne Kanta-Hämeen järvissä on kohentunut huomattavasti marraskuun alun vesikadosta.

– Kuivuus alkaa olla muisto vain. Vesitilanne paranee kovaa vauhtia. Vedenpinnat ovat lähteneet nousuun, sanoo Syken johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Hauholla Iso-Roineen vedenpinta on vielä noin 20 senttimetriä ajankohdan keskimäärän alapuolella, mutta on noussut jo parikymmentä senttiä kuukauden takaisesta.

Tilanne on sama Hauhonselällä. Valtaosin Pälkäneen puolella sijaitsevan Kukkia-järven pinta on 10 senttiä keskimääräistä alempana. Lammin Kuohijärvessä vettä on reilusti normaalia vähemmän, kun taas Pääjärvessä vedenpinta on jo yli keskimääräisen.

– Vanajavesi menee kuin juna keskiarvolla juoksutusten vuoksi. Koko kesän juoksutukset olivat paljon alle normaalin, kun nyt taas ne ovat paljon yli, koska vettä on satanut niin paljon, Vehviläinen toteaa.

Ennusteen mukaan esimerkiksi Iso-Roineen vedenpinta normalisoituu aikaisintaan tammikuun alussa ja viimeistään maaliskuussa.

Mikäli talvi jää vähälumiseksi, vedenpintojen kevätnousukin jää normaalia vähäisemmäksi.

Rankat sateet tuovat Hämeenlinnan keskustassa esiin paikoin ongelmia alikuluissa, kun lehtien ja roskien tukkimat kaivot eivät vedä ja vesi jää tulvimaan kaduille.

Viimeksi viime sunnuntai-illan ja maanantaiaamun väliseksi ajaksi Linnan Infra joutui sulkemaan moottoritien alittavan Brahenkadun alikulun.

– Se on ongelmallisin paikka. Vettä valuu sinne pitkältä matkalta myös ely-keskuksen vastuulla olevalta moottoritieltä. Sinne pitäisi uusia pumppaamo ja vetää isompi purkuputki, mutta se on kustannuksiltaan aika kallista, noin 60 000 euroa, kertoo vastaava kunnossapitomestari Markus Lahtinen Linnan Infralta.

Muita ongelmallisia paikkoja ovat niin ikään moottoritien alittavat Lapiontien ja Lahdensivuntien alikulut sekä Wartiamäentien alittavan Pikku-Parolantien/Vuorentaantien alikulku.

Brahenkadun alikulkua ei ole tarvinnut sulkea pariin vuoteen. Vuonna 2011 rankkasateita tuli heinäkuussa useita, ja katu tulvi ja oli poikki useita päiviä. Tukkeutuminen vaatii, että vettä sataa vähintään 25 milliä tunnissa. HÄSA