Kanta-Häme

Vesitornin kohtalo edelleen auki

Ahveniston vesitornin tulevaisuus on yhä elokuun loppuun asti arvoitus.

Linnan tilapalvelujen kiinteistöpäällikkö Petri Ylämurto kertoo, ettei vesitornia olla ainakaan toistaiseksi purkamassa.

Rakennusta käyttää nyt vain Hämeenlinnan seudulla asuvien tähtitieteenharrastajien yhdistys Vega, jolla on ollut ilmainen käyttöoikeus vesitorniin viime vuoden loppuun asti. Nyt yhdistykselle on annettu elokuun loppuun asti aika selvittää, olisiko heillä mahdollisuuksia ostaa vesitorni. Yhdistys käyttää tornia, mutta maksaa sähköstä HS-Vedelle.

Vesitorni valmistui vuonna 1951 ja observatorio perustettiin tornin laelle vuonna 1981. Vesitorni palautui kesällä 2014 kaupungin omistukseen, kun Hämeenlinnan Seudun Vesi oy rakensi uuden ja nykyaikaisemman varavoimalan.

– Pyysimme myös museovirastolta kannanottoa, ja he esittivät, että tornille etsittäisiin purkamisen sijaan uusia käyttötarkoituksia, kertoo Ylämurto.

Mitä tehdään, jos Vega ei kykene ostamaan tornia?

– Kauppahinta ei varmasti tulisi olemaan merkittävä, mutta jos ostaminen ei siitä huolimatta onnistu, niin täytyisi miettiä sitten muita vaihtoehtoja tornin käyttöön.

Vegan puheenjohtaja Raimo Känkänen kertoo, että vesitornista käydään nyt neuvonpitoa ja yhdistys selvittää vaihtoehtoja.

– Vegalle on tarjottu mahdollisuutta ostaa rakennus. Ongelmat ovat kuitenkin rakennuksen remontointitarve ja lämmitysjärjestelmät, jotka vievät rahaa. Myös kiinteistövero ja mahdollinen tonttivero lankeaisivat maksettaviksi.

Vega on melko pieni yhdistys, jonka toiminnassa on mukana noin 130 ihmistä. Yhdistys kaipaisi kipeästi sponsoria toiminnalleen, jotta vesitornin ylläpito onnistuisi.

– Tarvitsisimme jonkin tahon sponsorointia remonttia ja lämmityskustannuksia varten. Vanha rakennus rapautuu, jos sinne pääsee kosteus jäätymään talvella, eikä pysyisi turvallisena kauan.

Harkinnassa on myös pitkällä tähtäimellä säätiön perustaminen. Lyhyen aikavälin ratkaisuksi tarvittaisiin kuitenkin sponsori.

– Olemme myös pohtineet, lähtisikö esimerkiksi HS-Vesi sponsoroimaan kerran tai kaksi vuodessa tietyllä summalla, jos voisimme järjestää esimerkiksi HS-Veden Observointitapahtuman, jota voisivat toki sponsoroida sitten muutkin tahot.

Känkäsen mukaan yhdistyksen nykyisellä budjetilla todennäköisin vaihtoehto olisi ostaa merikontti ja sijoittaa se vanhan observatorion lähelle Rinkelinmäelle.

– Rakennamme sinne uusia toimitiloja nyt muutenkin.

Toisena vaihtoehtona yhdistykselle on myös rakentaa uusi observatorio merikonttiin Kappolanvuorelle. Kolmas vaihtoehto olisi sijoittaa pieni rakennus ja observatorio sopivan pellon keskelle.

Tärkeintä observatorion sijainnissa on se, että taivaankansi näkyy mahdollisimman hyvin. Siksi korkeat paikat ovat ihanteellisia, mutta myös pellolla voitaisiin saavuttaa riittävä näkyvyys. Aivan taivaankannen reunassa lämpöväreily häiritsee tarkkailua.

– Kaikki on avoinna, mutta suunnitelmia on paljon, Känkänen kuvailee. HÄSA