Kanta-Häme

Vespalla Nordkappin kautta Forssaan

Italialaisesta Attiglianon kunnasta Forssassa käyneet vieraat osoittivat, että vanha kunnon Vespa on täysin pätevä kulkuneuvo Euroopan kiertoajeluun. Kolmen italialaisen herrasmiehen seurue poikkesi torstaina Forssan kaupungintalolla, jonne he matkasivat kotimaastaan kahden Vespan ja yhden huoltoajoneuvona mukana kulkevan auton kyydillä.

Mukanaan Pohjois-Norjan kautta kiertäneellä seurueella oli herkullisia tuliaisia, kuten kotiseudullaan lähiruokana tuotettua oliiviöljyä, viiniä ja tryffeleitä. Torstaihin mennessä takana oli jo yli 8 500 kilometriä.

– Nordkappissa oli kaksi todella kylmää päivää, mutta muuten ajaminen on ollut mukavaa, Attiglianon kunnanjohtaja Daniele Nicchi naurahtaa.

Lähiruokaa Italiasta

Vierailussa on kyse Ternin alueen 12 kunnan yhteisestä projektista, jossa esitellään heidän omaa kotiseutuaan, identiteettiään sekä alueelta saatavaa lähiruokaa. Tärkeä osa projektia on alueella vuosittain marraskuussa järjestettävä oliiviöljymaratonin nimellä tunnettu tapahtuma, jota miehet markkinoivat matkansa varrella.

– Alueellamme on paljon pieniä tuottajia, joiden tuotteita haluamme esitellä maailmalla. Toivoisin, että alueen oliiviöljy tulisi tunnetuksi kaikkialla Euroopassa, Nicchi kertoo.

Attiglianon lähetystön vastaanottaneet forssalaispäättäjät saivat maistelun ohessa myös kutsun kolmipäiväiseen tapahtumaan katsomaan, miten oliiviöljyä tuotetaan perinteisin keinoin.

– Jos hakee yhtymäkohtia meidän seuduiltamme, niin meillä on samanlaisia tarpeita omia lähiruoan tuottajiamme ajatellen, vieraat vastaanottanut Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko näkee.

Tapaamisen aikana heräsi ajatus vastavuoroisesti Forssan seudulla tuotettavan lähiruoan viemisestä näytille Italiaan festivaalien ajaksi.

– Jos paikalliset tuottajat kiinnostuvat ajatuksesta, niin mikä jottei, Sulkko sanoo.

Vespalla pääsee pitkälle

Italialaiskolmikko tietää kokemuksesta, että Vespoilla pääsee kulkemaan pitkääkin matkaa. Markkinointimielessä he eivät kuitenkaan ole ennen vastaavaa tempausta kokeilleet.

– Toivomme, että pohjoinen ja etelä kohtaisivat toisensa myös ruokakulttuurissa, Nicchi avaa ideaa skootteritempauksen takana.

Ajatus skoottereilla tehtävästä kierroksesta lähti alun perin Nicchiltä itseltään, sillä tänä vuonna noin 2 000 asukkaan Attiglianon kunta on vetovastuussa marraskuisen öljyfestivaalin järjestelyistä ja markkinoinnista. Forssan seudusta kunnanjohtaja taas kuuli Italian Suomen suurlähetystöltä sattuman kautta.

– Tämä on ehdottomasti positiivinen ja mielenkiintoinen tapa oman alueensa promotyön tekemiseen. Me olemme tietysti iloisia siitä, että Forssa valittiin yhdeksi kohteista, Sulkko toteaa.

400 kilometriä päivässä

Kolmikon matka lähti liikkeelle toukokuun 28. päivänä ja vei ensin Pohjois-Italian läpi Saksaan, Etelä-Norjan läpi maan pohjoisosiin ja aina Nordkappiin asti. Sieltä he ajoivat Vespoillaan Saariselän ja Oulun kautta Forssaan.

Kotia kohti kääntyvä reitti jatkuu paluumatkalla Saksan itäpuolen läpi, ja tarkoituksena on vielä poiketa ainakin kolmessa kaupungissa. Kotipihalle miesten olisi määrä parkkeerata Vespansa 18. kesäkuuta.

Istumalihakset ovat koetuksella, sillä ajon aikana tulevat päivämatkat ovat pitkiä, jopa noin 400 kilometrin pituisia. Forssaan tullessaan lähetystön otti vastaan reipas vesisade, jolloin Vespat pysyivät tiukasti pakattuna pakettiauton sisällä.

– Tänään on ensimmäinen päivä, kun emme ole ajaneet Vespoillamme, Nicchi sanoo. (HäSa)