Kanta-Häme

Veteraanien kuntoutus myllerryksessä

Kaupungin aiemmin täysin yksityisiltä yrityksiltä ja ammatinharjoittajilta ostama rintamaveteraanien avokuntoutus on siirretty terveyskeskuksen eli Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitoksen toteutettavaksi.

Liikelaitos on jo vähentänyt laitoskuntoutusta ja lisännyt avokuntoutusta ja ryhmäterapioita. Valtiokonttorin ohjeiden mukaan laitoskuntoutusta pyritään nyt antamaan vuorotteluperiaatteella joka toinen vuosi.

– Valituksia on tullut niiltä veteraaneilta, jotka ovat useana vuonna päässeet laitoskuntoutukseen, mutta ovatkin nyt saaneet avokuntoutuspäätöksen. Pyrimme siihen, että raha riittäisi kaikille, sillä laitoskuntoutus on paljon kalliimpaa kuin avokuntoutus, kertoo terveyskeskuksen fysioterapiaosaston palveluesimies Jaana Hirva.

Resursseja ei ole lisätty

Veteraanien avokuntoutuksesta vastaavat nyt yhteistyössä terveyskeskuksen fysioterapiaosasto ja geriatrinen yksikkö, joiden resursseja ei ole lisätty kasvaneesta työtaakasta huolimatta.

Yhteensä fysioterapeutteja on 16, kuntohoitajia 4 ja sairaanhoitajia 2.

Liikelaitos vastaa nyt myös vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen fysioterapiasta, josta noin puolet kaupunki on ennen ostanut yksityisiltä.

Myös heidän yksilöllistä kuntoutustaan on vähennetty ja ohjattu heitä terveyskeskuksen omiin ryhmiin.

– Kaikki kriteerit, keitä ylipäätään kuntoutamme, ovat päivityksen alla. Kuntoutukseen ja vastaanotolle ei pääse yhtä nopeasti kuin ennen, koska lisääntyvät avokuntoutuksen kotikäynnit vievät paljon aikaa, Jaana Hirva toteaa.

Kriteerien tiukennus koskee kaikkia asiakkaita, ei vain veteraaneja.

Veteraanien kokonaistilanne tarkasteluun

Toimitusjohtaja Risto Mäkinen kertoo, että muutoksissa on kyse osin terveyskeskuksen toiminnan tehostamisesta, mikä liittyy ns. kanava- ja terveyshyötymallien käyttöön ottoon koko organisaatiossa.

– Pystymme saamaan aikaiseksi entistä suuremman määrän palveluita nykyisellä henkilöstöllä, Mäkinen vakuuttaa.

Mäkisen mukaan tärkein syy muutokseen on pyrkimys veteraanien kokonaisvaltaiseen hoitamiseen.

– Kun veteraanit ikääntyvät, heidän terveydentilassaan on yhä enemmän ongelmia. Nyt pystymme turvaamaan, että he saavat paitsi hyvän kuntoutuksen, myös muun tarvittavan hoidon.

Uutta on, että sairaanhoitajat tekevät alkukartoituksen, jossa otetaan huomioon kaikki veteraanin elämänalueet, ei pelkästään kunto. Fysioterapeutti tekee kokonaissuunnitelman, mistä kaikesta 20 kerran avokuntoutus koostuu.

Omaiset ja yrittäjät suivaantuneita

Muutokset ovat tulleet täytenä yllätyksenä niin yksityisille palveluntuottajille kuin veteraaneille ja vaikeavammaisille potilaille sekä heidän omaisilleen.

Valkeakoskelaisen Ludmila Harkon muistisairas rintamaveteraani-isä on ollut kolmisen vuotta hoidossa Hämeenlinnassa Voutilakeskuksessa, jossa häntä on käynyt hoitamassa yrittäjä, fysioterapeutti Miia Kalliosaari.

– Nyt ei enää tulekaan se tuttu, turvallinen ihminen, vaan joku muu. Kysymys ei ole vain fysioterapiasta, vaan myös positiivisesta ihmissuhteesta, ohjelmanumerosta ja sosiaalisesta tapahtumasta. Hän on vaativa potilas, joka saattaa sanoa uudelle hoitajalle, että en tee yhtään mitään.

Harkon isän kuntoutuskertoja vähennettiin 20:sta 15:een.

– Ei sotaveteraaneilta saisi kuntoutuskertoja vähentää, vaikka valtion ja kuntien pitää säästää. Eivät hekään itseään säästäneet, kun olivat sodassa.

Miia Kalliosaari tuskailee asiaa myös yrittäjän näkökulmasta.

– Minulta lähti kymmenenkunta asiakasta, mikä tarkoittaa ihan hirveän isoa rahaa pienyrittäjälle. Me yrittäjät emme ole saaneet edes mitään informaatiota muutoksista.

– Meitä kiinnostaa myös, miten terveyskeskuksella on yhtäkkiä resursseja tuottaa tämä omana tuotantona ja jalkauttaa kuntouttajia laitoksiin ja koteihin, kun he eivät ole palkanneet yhtään ihmistä lisää. Jääkö kuntoutus siis joiltain pois?

Palveluesimies Jaana Hirva veikkaa, että terveyskeskus ei suunnitelmista huolimatta pysty kuntouttamaan kaikkia.

– Olen yrittänyt rauhoitella yrittäjiä, että tässä jää varmasti heillekin vielä työstettävää. Katsotaan vuoden edetessä, mikä on tilanne. (HäSa)

 

 

 

Päivän lehti

24.11.2020

Fingerpori

comic