Kanta-Häme

Veteraanien liikuntaryhmässä natinaa kuuluu vain nivelistä

– Kaveriporukalla on iso merkitys, sanoo Hämeenlinnan uimahallin kuntosalissa soutulaitetta hartiavoimin kiskova Kalevi Virtanen.

Samanhenkisen joukon merkitystä alleviivaavat niin ikään kuntolaitteissa sinnittelevät Esko Hietamies ja Pauli Lehtinen.

Jutustelun he myöntävät vielä silloin tällöin kääntyvän sotavuosiin: Joskus hyökätään Syvärillä.

Miehet kuuluvat reilun parinkymmenen, kuntosalilla perjantaisin kokoontuvan veteraanin joukkoon.

– Tuleepa reväistyksi itsensä sängystä ylös. Jumpan tai uinnin ja niiden päälle saunan jälkeen olo onkin sitten kuin uudella miehellä, Virtanen vinkkaa.

Rintamaolosuhteissa hän kertoo ehtineensä olla muutaman kuukauden – Karhumäen suunnalla 21. Prikaatin raskaassa patteristossa ja Ilomantsin mottitaistelussa, mistä kotiutui siviiliin kesällä 1944.

Kaveria ei jätetä

Vapaaehtoisen ohjaajansa, Pauli Hyvärisen johdolla veteraanien jumpparyhmä kokoontuu kahdesti viikossa: perjantaiaamuisin kuntosalille ja uimajumppaan tiistaisin. Samalla pidetään hyvässä mielessä silmällä, ettei rivistä kukaan putoa pois.

Vapaan mahdollisuuden kuntoiluun ja uintiin saunomisineen veteraaneille tarjoaa kaupunki. Aikaisemmin, vuodesta 1995 lähtien veteraanit kokoontuivat Myllymäen väestösuojassa teemalla itsepuolustus.

– Ei tälle porukalle voi varusmiesten ohjelmaa vetää. Kymmenen minuutin alkuvenyttelyn jälkeen jokainen tekee asioita omaan tahtiinsa. Kierrän vain ohjaamassa, jos tarvetta on, Hyvärinen kertoo.

Tunnin mittaisen tuokion jälkeen joukko vielä pujahtaa saunaan ja uimaan.

Iältään jumppaporukka jää veteraanien keski-ikää, 89 vuotta, jonkin verran nuoremmaksi. Joukon seniorit yltävät kuitenkin jo yhdeksänkymmenen paremmalle puolelle.

Liikuntaa heistä monet ovat harrastaneet koko ikänsä, kuten kuntopyörän selkään heti aamusta noussut Erkki Helenius. Ohjattuun liikuntaan hän osallistuu kolmasti viikossa.

Hän on ikäluokkaa, joka ei rintamalle ja varsinaisiin sotatoimiin ehtinyt, desanttien etsintöihin sodan loppuvaiheissa Helenius kuitenkin osallistui Aulangon metsissä. Ilmavoimissa sotilaskoulutuksen saanut mies teki elämäntyönsä Suomen kauppalaivastossa sekä lennonvalvojana Helsinki-Vantaan ja Rovaniemen lentokentillä.

Vapaaehtoisesta veteraanityöstä 21. joulukuuta maanpuolustusmitalilla palkittiin kuntoilijoiden joukosta Unto Hämäläinen, Olli Jahkonen ja Sulo Luodekari. Pauli Hyväriselle kyseinen mitali on luovutettu jo aikaisemmin muussa yhteydessä. (HäSa)

Mainos