Kanta-Häme

Veteraanit kaipaavat yhteishenkeä

Yhteen hiileen puhaltamista kaivattiin moneen otteeseen talvisodan päättymisen 76-vuotisjuhlallisuuksissa Summan patsaalla sunnuntaina.

Itsenäisyyden puistossa järjestetyssä tilaisuudessa puhui eversti Pertti Posti.

– Sodan aikana ei uskottu pienen Suomen mahdollisuuksiin lukumäärältään huomattavasti suurempaa vihollista vastaa, hän muistutti.

Postin mukaan talvisodan henkeä tarvitaan nykyisten ongelmien keskellä yhä.

– Huoli siitä, että nuoremmat sukupolvet eivät olisi valmiita puolustamaan maatamme, on turha. Näen päivittäin työssäni esimerkillisiä nuoria ihmisiä.

Tilaisuudessa esiintyivät Varusmiessoittokunta ja Hämeenlinnan Mieskuoron Seniorit.

Sotainvalidi Pekka Aalto laski juhlallisuuksissa seppeleen Summan patsaalle eversti Pertti Postin kanssa. Vuonna 1922 syntynyt Aalto taisteli jatkosodassa.

– 11. syyskuuta 1941 menin Riihimäelle alokkaaksi. Ensimmäinen tehtävä oli puolustaa maata Laatokalla saksalaisten kanssa, hän kertoo.

Hämeenlinnassa asuva Aalto on 20-prosenttisesti invalidi. Hän on ollut pitkään aktiivisesti mukana veteraanitoiminnassa.

– Veteraanien asema yhteiskunnassa on onnistuttu pitämään aika hyvänä. Esimerkiksi varuskunnat ovat tehneet paljon työtä sen eteen, Aalto kiitteli.

Aallon mukaan Suomessa kaivataan nyt samanlaista yhteishenkeä kuin sotien jälkeen.

– Meidän täytyy puhaltaa yhteen hiileen, muuten ei selvitä.

Summan patsas on pystytetty Karjalan kannaksella Summassa käytyjen taistelujen kunniaksi. Patsaan sijaintipaikaksi ehdotettiin Keskuskansakoulun puistoa eli Itsenäisyyden puistoa sen vuoksi, että Summassa taistelleen JR 15:n perustamispaikka oli Keskuskansakoulu Hämeenlinnassa.

Patsaan on valmistanut kuvanveistäjä Aimo Tukiainen, ja se paljastettiin 13. maaliskuuta vuonna 1965. HÄSA