Kanta-Häme

”Veteraanit olivat kovia kundeja”

Hämeen Reserviläissoittokunta esittää sota-ajan musiikkia talvisodan päättymispäivän aattona Forssassa. Solistina on Erkki Liikanen.

–  Sota-ajan laulujen esittämisessä on erityistä tunnetta, myötäelämistä ja samastumista. Kyllä siinä pohdin niiden rintamalla olleiden miesten fiiliksiä, Liikanen toteaa.

Ikivihreät laulut kattavat tunnelmia kaipuusta epävarman tulevaisuuden pohdintaan.

–  Paljon niissä on ajatuksia siitä, jos ja kun selvitään. Sanoitukset ovat aivan huikeita, ja niihin sisältyy osin myös tilannekohtaista päivän huumoria.

Erkki Liikanen toteaa sota-ajan laulujen olevan tärkeitä paitsi veteraaneille myös veteraanien lapsille.

–  Mietin paljon sitä, mitä ne miehet ovat touhunneet ja kuinka he ovat kestäneet. Suuri osa oli kuitenkin nuoria poikia, joiden joukossa oli paljon alle kaksikymppisiäkin, Liikanen toteaa.

Liikasen oma isä taisteli talvisodassa ja jatkosodassa.

–  Hän selvisi sodista henkisestikin aika hyvin, vaikka oli kokenut kovia juttuja kovissa paikoissa. Mutta näki hän painajaisiakin.

Kotona Liikasen isä ei paljon sodista puhunut.

–  Keskenään veteraanit kyllä juttelivat kokemuksistaan, ja me nuoret pojat kuuntelimme salaa. Niiden tarinoiden pohjalta sitten rakensimme tussareita ja leikimme suomalaisia sotilaita, kunnes intiaanit ja cowboyt veivät mennessään.

Kaikista kauheuksistaan huolimatta sodilla oli puolensakin; ne yhdistivät kansakuntaa ja tasoittivat henkistä kuilua eri yhteiskuntaluokkien välillä.

–  Sotien jälkeen karmeata oli se, miten veteraaneja hyljeksittiin. Vielä 70-luvulla äärivasemmisto löi heitä henkisesti päähän, ja Mauno Koivisto sanoi, ettei itsenäisyydellä pidä elämöidä. Onneksi sittemmin sotaveteraanit ja -invalidit ovat saaneet heille itsestään selvästi kuuluvaa arvostusta. Valitettavasti vain osa heistä on päässyt kokemaan ilmapiirin muutoksen.

Liikanen kertoo itse arvostavansa yli kaiken sodissa olleiden miesten peräänantamattomuutta ja itsensä uhraamista maan puolesta.

–  Kun tapaan veteraanin, ensimmäiseksi nousee vesi silmiin ja sen jälkeen putoavat polvet maahan. Olivat he niin kovia kundeja. HäSa

Sota-ajan laulut Forssan työväentalon musiikkisalissa 12. maaliskuuta klo 17. Konsertin järjestää Forssan Kulttuuri– Axel ry.

Päivän lehti

6.6.2020