Kanta-Häme

Vetikö Mika Taanilan näyttely kävijöitä?

Mika Taanilan Ars Fennica -näyttely oli viimeistä päivää auki sunnuntaina. Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Taina Lammassaari, millaiseen kävijämäärään se ylsi?

– Hiukan vajaaseen neljään tuhanteen. Viimeisenä viikonloppuna tuli vielä loppurynnistys. Taanilalla on selkeästi oma katsojakuntansa.

– Nyt ovat purkutyöt kovassa vauhdissa. Aina tulee vähän haikea olo, kun näyttely päättyy.

Entä nykytaiteilija Eija-Liisa Ahtilan näyttely, joka päättyi tammikuun lopussa?

– Noin 4 500 kävijää.

Kuinka luonnehtisit lukuja?

– Ilman muuta olemme tyytyväisiä. Molemmat vetivät ihan hyvin ja täydensivät mielestäni hyvin toisiaan.

– Näyttelyiden pituudethan vaihtelevat. Suuritöisten ja kalliiden näyttelyjen kohdalla pyrimme pitämään pitkät näyttelyajat. Nämä molemmat kestivät yli neljä kuukautta.

Olivatko näyttelyt museolle poikkeuksellisen kalliita?

– Taanilassa meillä oli yhteistyökumppanina Ars Fennica säätiö, koska se oli palkintonäyttely. Mutta Ahtilan näyttely oli taidemuseon ihan omaa tuotantoa. Siitä sovittiin jo vuonna 2008. Sibeliuksen juhlavuosi teki sen, että päätimme: se toteutetaan nyt tai ei koskaan.

Kävikö näyttelyissä paljon ulkopaikkakuntalaisia?

– Näissä näyttelyissä on käyty erityisen paljon pääkaupunkiseudulta. Yleensäkin meidän yleisössä on paljon kuvataiteista kiinnostuneita pääkaupunkiseutulaisia. Kesänäyttelyihin tullaan ympäri Suomea.

– Yleensä kävijät painottuvat siten, että paikallinen yleisö käy näyttelyn alussa ja lopussa. Siinä välissä tullaan muualtakin.

Kuinka taidemuseo jatkaa tästä eteenpäin?

– Nyt teemme taas vanhemman taiteen näyttelyitä. Kesäkuussa aukeava Ester Helenius on meidän omaa tuotantoa kokoelmista. Suomalaisen kirjallisuudenseuran kanssa teemme hänestä yhteistyössä kirjan. Vuodeksi 2017 teemme myös vanhempaa taidetta, Werner Holmbergin näyttelyn. Molemmat ovat pitkän tähtäimen, paljon aikaa ja vaivaa vaativia näyttelyitä.

Mikä näyttely on ollut taidemuseon suurin yleisömenestys?

– Kesällä 2000 Maria Wiikin näyttelyn kävijämäärä oli yli 20 000. Kaikki meidän naistaiteilijanäyttelymme ovat vetäneet molemmin puolin 10 000, muun muassa Martta Wendelin viime kesänä.

– Myös nykytaide voi olla yleisömagneetti. Kuvanveistäjä Markus Kåhren ja valokuvaaja Elina Brotheruksen näyttelyissä kävi noin 5 000 katsojaa. HÄSA