Kanta-Häme Hämeenlinna

Vetoomus Lammin lukion puolesta sai 3240 allekirjoitusta – Adressi luovutettiin torstaina kaupungille

Koronaviruspandemia aikaisti adressin luovuttamista noin kuukaudella.
Myös Lammin lukion rehtori Esa Kähkönen on vedonnut julkisuudessa lukuisia kertoja lukion säilyttämisen puolesta. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Adressiin Lammin lukion säilyttämisen puolesta kirjoitti nimensä kaikkiaan 3240 henkilöä.

Tue Lammia sen taistelussa lukionsa puolesta! -adressi luovutettiin tänään torstaina Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Sari Myllykankaalle (sd.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Sari Rautiolle (kok.).

– Lukion merkitys pitäjälle on iso. Ja se tunnistetaan kyllä myös täällä kaupungin keskustassa, Rautio kommentoi adressia tuoreeltaan sosiaalisessa mediassa.

Nimien keruu alkoi tammikuussa. Adressi oli määrä alun perin luovuttaa kaupungille vasta huhtikuun lopulla.

Lammilaiset lukion puolesta -toimikunnan puheenjohtaja Pirjo Sandelius kertoo, että koronaviruspandemia vauhditti asiaa.

– Nimien kerääminen paperille ei enää olisi ollut oikein korrektia. Lisäksi esimerkiksi kirjastot, joissa nimiä myös kerättiin, menivät jo kiinni. Netissä ei nimiä myöskään enää tuntunut kertyvän, Sandelius sanoo.

Kaksi kolmasosaa nimistä saatiin nettiadressilla ja loput kerättiin paperille Lammin, Tuuloksen ja Hämeenkosken yrityksissä ja kirjastoissa.

”Lakkautus heikentäisi sivistystasoa”

Adressissa vaaditaan Lammin lukion säilyttämistä, koska ”lukion lakkauttaminen heikentäisi pitäjän asukkaiden sivistys- ja koulutustasoa yli sukupolvien” ja ”asettaisi pitäjän lukiolaiset eriarvoiseen asemaan verrattuna muihin Hämeenlinnan lukiolaisiin”.

Lakkautuksen katsotaan myös vaarantavan perusopetuksen laadun Lammilla ja aiheuttavan ”pysyviä vaurioita koko pitäjän elinvoimaan tuomatta todellisia säästöjä”.

Lammin lukio joutui lakkautusuhan alle viime vuoden lopulla, kun kaupunki julkisti talouden tasapainottamisohjelmansa. Sittemmin lukioselvitys lavennettiin koskemaan kaupungin kaikkien lukioiden toimintoja.

Työryhmä: lakkautus toisi säästöjä

Työryhmä sai lukioselvityksensä valmiiksi talvella.

Ryhmän mukaan lukioiden kiinteistökustannuksista voitaisiin säästää vain Lammilla, ja Lammin lukio olisi mahdollista siirtää osaksi Kaurialan lukiota.

Vuokrakustannuksista mahdollinen säästö olisi 224 460 euroa, josta osa kohdistuisi Tavastian talouteen ja osa kaupungin talouteen. Lisäksi vuonna 2019 kaupunki maksoi Koulutuskuntayhtymä Tavastialle alijäämän kattamisavustusta Lammin lukion osalta 295 568 euroa.

Lammin koulutoimintaa koskevan tarveselvityksen perusteella lukion osuus alueen koulujen investointikustannuksista olisi 3,6 miljoonaa euroa.

Lammin lukion lakkauttamisen vaikutuksia opiskelijoihin, henkilöstöön tai elinvoimaan ei työryhmän selvityksessä arvioitu.

Seuraavaksi kaupunginhallitukseen

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyi omalta osaltaan selvityksen lukioiden toiminnoista maaliskuun alussa ja lähetti sen kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallitus ei ole vielä selvitystä käsitellyt.

Maaliskuussa päättyneessä yhteishaussa Lammin lukio säilytti hyvin suosionsa, sillä lakkautuspuheista huolimatta hakijoiden määrä pieneni vain yhdellä.

Maaliskuulle aiotun yleisötilaisuuden tapaan on koronaviruspandemian vuoksi jouduttu perumaan myös kansalaiskeskustelutilaisuus, joka aiottiin järjestää Lammilla 8. huhtikuuta. HäSa

Lue myös: Kaupungin laskelma: Ilman lukiota Lammin uusiin koulutiloihin menisi 3,6 miljoonaa euroa vähemmän (28.2.2020)

Päivän lehti

31.3.2020